Ciasto na lato
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Sok z cytryny - 4 łyżki (40 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jabłko - 5 sztuk (300 g)
Przepis na ciasto na lato krok po kroku
Sok z cytryny wlej do miseczki, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj startą na tarce skórkę cytrynową.
Masło utrzyj, a następnie dodaj cytrynowe nadzienie. Wbij jajka i wymieszaj.
Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połącz składniki.
Wlej masę ciasta do foremki, a na górę dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 18 stopniach.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta na lato
Masz ochotę na szybkie i pyszne ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis wakacyjne ciasto na lato, które przygotujesz w krótkim czasie.
Będzie o idealna propozycja na upały, gdy nie mamy apetytu i ochoty na spożywanie ciężkich posiłków. Sięgnij wtedy po delikatne i lekkie ciasto idealne na lato.
Mój przepis powstał przy użyciu mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Nasze fajne ciasto na lato najlepiej smakuje z owocami, ja postawiłam na jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.
Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do tego ciasta. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle dobre. Ciasto będzie smaczne także z truskawkami czy morelami.
Dokładnie jak powstaje moje proste ciasto na lato, opisuję nieco niżej, wybierz swoje ulubione sezonowe owoce i przygotuj ciasto na upały. Zapewne każdy skusi się na nie w przerwie od pracy czy domowym odpoczynku.
Alergeny w cieście na lato
Lista alergenów dla ciasta na lato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta na lato
Zamiast jabłek możesz użyć innych dowolnych owoców.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
cukier,
mąka pszenna,
masło,
jajka,
jabłko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.