Ciasto na lato

Opublikowano: 26.09.2022 r., 0:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto na lato
Ciasto na lato
Gdy temperatury są wysokie, całkowicie spada nam apetyt, warto jednak postawić na orzeźwiające ciasto na lato, które dostarczy nam niezbędnej do funkcjonowania energii.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
395 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Sok z cytryny 4 łyżki (40 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jabłko 5 sztuk (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na ciasto na lato krok po kroku

Sok z cytryny wlej do miseczki, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj startą na tarce skórkę cytrynową.

Masło utrzyj, a następnie dodaj cytrynowe nadzienie. Wbij jajka i wymieszaj.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połącz składniki.

Wlej masę ciasta do foremki, a na górę dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 18 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto na lato
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta na lato

Masz ochotę na szybkie i pyszne ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia? Świetnie się składa, poznaj mój przepis wakacyjne ciasto na lato, które przygotujesz w krótkim czasie.

Będzie o idealna propozycja na upały, gdy nie mamy apetytu i ochoty na spożywanie ciężkich posiłków. Sięgnij wtedy po delikatne i lekkie ciasto idealne na lato.

Mój przepis powstał przy użyciu mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Dodatkowo w moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Nasze fajne ciasto na lato najlepiej smakuje z owocami, ja postawiłam na jabłka. Możesz wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem.

Praktycznie każdy rodzaj jabłek idealnie nada się do tego ciasta. Obojętnie, na którą odmianę jabłek się zdecydujesz, Twoje ciasto będzie niezwykle dobre. Ciasto będzie smaczne także z truskawkami czy morelami.

Dokładnie jak powstaje moje proste ciasto na lato, opisuję nieco niżej, wybierz swoje ulubione sezonowe owoce i przygotuj ciasto na upały. Zapewne każdy skusi się na nie w przerwie od pracy czy domowym odpoczynku.

Alergeny w cieście na lato

Lista alergenów dla ciasta na lato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na lato

na 100g gotowej potrawy

Zamiast jabłek możesz użyć innych dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
329.98
395.98
Białko (g)
3.93
4.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
38.26
45.91
Węglowodany przyswajalne (g)
37.61
45.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.78
22.54
Tłuszcze nasycone (g)
12.56
15.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.22
7.47
Cholesterol (mg)
81.61
97.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
163.36
196.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
159.78
191.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.21
Ryboflawina (mg)
0.14
0.17
Niacyna (mg)
1.17
1.41
Foliany (µg (mcg))
32.54
39.05
Beta karoten (µg (mcg))
40.55
48.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
17.90
21.48
Potas (mg)
157.07
188.48
Wapń (mg)
53.08
63.69
Fosfor (mg)
107.41
128.89
Magnez (mg)
9.51
11.41
Żelazo (mg)
1.24
1.49
Cynk (mg)
0.34
0.41
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na lato 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na lato

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jabłko
300 g
5 sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Koszt składników
25.10