Ciasto krówka z bitą śmietaną
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 szklanka (130 g)
- Jajko (3 szt.)
- Miód - 2 duże łyżki (60 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Śmietanka kremowa 36% (350 ml)
- Mascarpone (350 g)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
Przepis na ciasto krówka z bitą śmietaną krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj jajka, ksylitol, miód, proszek do pieczenia i miękkie masło.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki.
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem i wyłóż spód ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut (każdy placek piecz osobno).
Śmietanę ubij mikserem z mascarpone i odrobiną ksylitolu.
Bitą śmietanę wyłóż na wystudzony placek, przykryj drugim i dociśnij.
Wierzch posmaruj masą kajmakową i udekoruj owocami lub orzechami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Ciasto leśny mech
-
Tort pavlova
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Sernik ze śmietany
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Sernik snickers
-
Ciasto ze śmietaną
-
Ciasto z kajmakiem
-
Tort z bitej śmietany i mascarpone
-
Rolada z bitą śmietaną
-
Ciasto aniołek
-
Ciasto 3 bit na biszkopcie
-
Ciasto ptysiowe
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Bananowiec ciasto z galaretką
-
Ciasta z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat ciasta krówki z bitą śmietaną
Ciasto krówka z bitą śmietaną i galaretką to świetny pomysł na pyszne, proste do przygotowania ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz upiec je z okazji urodzin lub innych uroczystości rodzinnych, ale sprawdzi się również jako desek i coś słodkiego do kawy popołudniu. Jest bardzo smaczne i słodkie, dlatego trafi w gusta wszystkich osób lubiących smak kajmaku oraz kremowej, bitej śmietany. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krówka z bitą śmietaną koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowania najlepiej zacząć od upieczenia dwóch placków. Do tego będą Ci potrzebne jaja, masło, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Warto jednak zastąpić cukier ksylitolem. Dzięki temu ciasto będzie równie dobre i słodkie, ale jednocześnie będzie miało niższy indeks glikemiczny. Przygotowanie bitej śmietany do ciasta jest bardzo proste. Wystarczy, że ubijesz razem śmietankę i mascarpone na puszystą, sztywną masę. Ostatni etap to przełożenie wszystkich warstw (place, bita śmietana, placek, masa kajmakowa). Tak przygotowane ciasto warto odstawić na kilka godzin do lodówki i udekorować orzechami lub świeżymi owocami, najlepiej kolorowymi i lekko kwaśnymi. Świetnie sprawdzają się owoce jagodowe zwłaszcza w sezonie. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na ciasto krówka z bitą śmietaną, które będzie naprawdę najlepsze i sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i zostanie z Tobą na długo.
Alergeny w cieście krówka z bitą śmietaną
Lista alergenów dla ciasta krówki z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
- kajmak
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta krówki z bitą śmietaną
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
ksylitol,
jajka,
miód,
śmietana,
mascarpone,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.