Ciasto krówka z bitą śmietaną

Opublikowano: 15.05.2023 r., 15:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe ciasto z bitą śmietaną
Ciasto krówka z bitą śmietaną
Poznaj przepis na pyszne ciasto krówka z bitą śmietaną i masą kajmakową.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
443 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 1 szklanka (130 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Miód - 2 duże łyżki (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (8 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (350 ml)
  • Mascarpone (350 g)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, stolnica, papier do pieczenia, 2 blachy do pieczenia

Przepis na ciasto krówka z bitą śmietaną krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj jajka, ksylitol, miód, proszek do pieczenia i miękkie masło.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na dwa placki.

Dno formy do pieczenia wyłóż papierem i wyłóż spód ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut (każdy placek piecz osobno).

Śmietanę ubij mikserem z mascarpone i odrobiną ksylitolu.

Bitą śmietanę wyłóż na wystudzony placek, przykryj drugim i dociśnij.

Wierzch posmaruj masą kajmakową i udekoruj owocami lub orzechami.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto krówka z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta krówki z bitą śmietaną

Ciasto krówka z bitą śmietaną i galaretką to świetny pomysł na pyszne, proste do przygotowania ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Możesz upiec je z okazji urodzin lub innych uroczystości rodzinnych, ale sprawdzi się również jako desek i coś słodkiego do kawy popołudniu. Jest bardzo smaczne i słodkie, dlatego trafi w gusta wszystkich osób lubiących smak kajmaku oraz kremowej, bitej śmietany. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto krówka z bitą śmietaną koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowania najlepiej zacząć od upieczenia dwóch placków. Do tego będą Ci potrzebne jaja, masło, mąka, cukier i proszek do pieczenia. Warto jednak zastąpić cukier ksylitolem. Dzięki temu ciasto będzie równie dobre i słodkie, ale jednocześnie będzie miało niższy indeks glikemiczny. Przygotowanie bitej śmietany do ciasta jest bardzo proste. Wystarczy, że ubijesz razem śmietankę i mascarpone na puszystą, sztywną masę. Ostatni etap to przełożenie wszystkich warstw (place, bita śmietana, placek, masa kajmakowa). Tak przygotowane ciasto warto odstawić na kilka godzin do lodówki i udekorować orzechami lub świeżymi owocami, najlepiej kolorowymi i lekko kwaśnymi. Świetnie sprawdzają się owoce jagodowe zwłaszcza w sezonie. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać przepis na ciasto krówka z bitą śmietaną, które będzie naprawdę najlepsze i sprawdzi się na każdą okazję. Na pewno sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i zostanie z Tobą na długo.

Alergeny w cieście krówka z bitą śmietaną

Lista alergenów dla ciasta krówki z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta krówki z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
369.82
443.78
Białko (g)
6.35
7.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
35.80
42.96
Węglowodany przyswajalne (g)
35.79
42.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.59
28.31
Tłuszcze nasycone (g)
19.74
23.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.85
4.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
41.48
49.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
93.41
112.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.46
1.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta krówki z bitą śmietaną 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta krówki z bitą śmietaną

Koszt składników
83.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
130 g
1 szklanka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Miód
60 g
2 duże łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Śmietanka kremowa 36%
350 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 350 ml
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Koszt składników
83.60