Ciasto ptysiowe

Opublikowano: 24.01.2023 r., 11:49 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ptysie podane na paterze do ciasta
Ciasto ptysiowe
Poznaj przepis na smaczne ciasto ptysiowe, które pochodzi z kuchni francuskiej. Jest niezwykle delikatne, chrupkie i lekkie. Świetnie sprawdzi się na słodko, jak i na wytrawnie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
177 kcal
Kcal w porcji
52 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (200 g)
  • Margaryna do pieczenia (100 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na ciasto ptysiowe krok po kroku

Zagotuj w głębokim garnku szklankę wody wraz z margaryną i szczyptą soli.

Gdy się zagotuje, dodaj mąkę pszenną, całość energicznie wymieszaj.

Odstaw masę do wystudzenia.

Do ostudzonej masy wbij po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając.

Na blachę wyłóż papier do pieczenia, następnie gotową masę nakładaj łyżką w większych odstępach od siebie.

Włóż ptysie do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 st. C przez około 20-25 minut.

Gotowe ptysie wyłóż na talerz, pozostaw do wystudzenia i przekrój na pół.

Jak oceniasz przepis na ciasto ptysiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta ptysiowego

Poznaj pomysł na pyszne ciasto ptysiowe, które zwane jest "ptysiem" i pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to ciasto parzone, które przełożone jest kremem bezowym lub bitą śmietaną, a z wierzchu posypane jest cukrem pudrem. Smaczne ptysie można przygotować na słodko, jak i na wytrawnie. Najlepsze ciasto ptysiowe to te domowe, które po przygotowaniu jest lekkie i chrupiące. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania ciasta to: mąka pszenna, margaryna, woda, jajka, sól.

Jak zrobić ciasto ptysiowe? Poznaj sprawdzony przepis! Zagotuj w głębokim garnku szklankę wody wraz z margaryną i szczyptą soli. Gdy się zagotuje, dodaj mąkę pszenną, całość energicznie wymieszaj. Odstaw masę do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbij po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając (nie wbijaj od razu wszystkich jajek). Na blachę wyłóż papier do pieczenia, następnie gotową masę nakładaj łyżką w większych ostępach od siebie. Włóż ptysie do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut. Gotowe ptysie wyłóż na talerz, pozostaw do wystudzenia i przekrój na pół. Dodaj do środka swój ulubiony krem.

Pomysł na krem do ciasta ptysiowego jest, również prosty można go wykonać w domu. Do przygotowania kremu potrzebna będzie śmietanka, cukier waniliowy lub zwykły. Schłodzoną śmietankę wystarczy ubić z cukrem. Krem jest bardzo puszysty i można nałożyć go na ciasto ptysiowe. Ciekawym rozwiązaniem może być dodanie budyniu do ptysi lub konfitury owocowej. Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Wszystko według swoich upodobań i preferencji. Jest wiele możliwości na dodatki do ptysiów, dlatego można eksperymentować. Bardzo ważne jest to, aby nadziewać kremem lub budyniem ptysie dopiero po wystudzeniu.

Przepis na ciasto ptysiowe jest po prostu pyszne. Najlepiej smakuje w tym samym dniu, kiedy zostaje przygotowane. Dzięki temu, że ciasto na ptysie ma neutralny smak, świetnie sprawdzi się jako deser na słodko lub na wytrawnie na imprezę jako przekąska.

Alergeny w cieście ptysiowym

Lista alergenów dla Ciasta ptysiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ptysiowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast margaryny możesz użyć masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kcal)
340.69
177.16
Białko (g)
11.15
5.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany (g)
27.82
14.47
Węglowodany przyswajalne (g)
23.75
12.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.08
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz (g)
20.59
10.71
Tłuszcze nasycone (g)
6.09
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
14.51
7.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Tiamina (mg)
0.21
0.11
Ryboflawina (mg)
0.25
0.13
Niacyna (mg)
2.17
1.13
Foliany (µg (mcg))
35.08
18.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód (mg)
205.65
106.94
Potas (mg)
206.46
107.36
Wapń (mg)
38.88
20.22
Fosfor (mg)
220.12
114.46
Magnez (mg)
57.96
30.14
Żelazo (mg)
2.24
1.16
Cynk (mg)
1.79
0.93
Miedź (mg)
0.20
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ptysiowego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ptysiowego

Koszt składników
12.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
100 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
12.70