Przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ubij, aż piana zrobi się błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną wraz z kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

W między czasie ugotuj budyń, 500 ml mleka zagotuj w garnku ze 150 g cukru. Proszek budyniowy wymieszaj w 100 ml mleka i wlej do garnka, zmniejsz gaz i gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gotową masę budyniową wystudź i gdy będzie zimna zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości.

Pierwszy z nich posłuży jako spód, wyłóż na niego masę budyniową, przykryj drugim blatem, posmaruj go masą kajmakową, przykryj ostatnim plackiem ciasta.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą gorzką.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Ciasto 3 bit na biszkopcie podany na mały, białym talerzyku.
Ciasto 3 bit na biszkopcie
Koszt przygotowania dania
26.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Ciasto 3 bit na biszkopcie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście 3 bit na biszkopcie

Ciasto 3 bit na biszkopcie to doskonała propozycja na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto jest odmianą wersji bez pieczenia, która jest szybsza w przygotowaniu, jeśli jednak masz więcej czasu przygotuj wersję na biszkopcie kakaowym. Przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, masło, budyń, śmietana kremówka, kakao, czekolada gorzka oraz mleko i masa krówkowa.

Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie? Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ubij, aż piana zrobi się błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W między czasie ugotuj budyń, 500 ml mleka zagotuj w garnku ze 150 g cukru. Proszek budyniowy wymieszaj w 100 ml mleka i wlej do garnka, zmniejsz gaz i gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową masę wystudź i gdy będzie zimna zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości. Pierwszy z nich posłuży jako spód, wyłóż na niego masę budyniową, przykryj drugim blatem, posmaruj go masą kajmakową, przykryj ostatnim plackiem ciasta. Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą gorzką. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku.

Podsumowując pomysł na dobre ciasto na ciemnym biszkopcie to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis przygotujesz szybko. Pyszne ciasto zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.

Wartości odżywcze ciasta 3 bita na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
288.45 kcal
634.59 kcal
Białko
5.27 g
11.59 g

Węglowodany w cieście 3 bit na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
37.31 g
82.08 g
Węglowodany przyswajalne
35.89 g
78.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
3.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
13.98 g
30.76 g
Tłuszcze nasycone
9.86 g
21.69 g
Tłuszcze nienasycone
4.13 g
9.08 g
Tłuszcze jednonasycone
3.49 g
7.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.40 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
70.47 mg
155.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto 3 bit na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
95.39 µg (mcg)
209.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.48 mg
1.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
0.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
93.75 µg (mcg)
206.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
1.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
18.85 µg (mcg)
41.47 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
18.23 µg (mcg)
40.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto 3 bit na biszkopcie

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
55.55 mg
122.21 mg
Potas
217.72 mg
478.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
74.80 mg
164.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
114.27 mg
251.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
30.15 mg
66.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
2.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
1.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta 3 bita na biszkopcie 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście 3 bit na biszkopcie

Lista alergenów dla ciasta 3 bita na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • masa krówkowa

Cena przygotowania ciasta 3 bita na biszkopcie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
200 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób