Ciasto 3 bit na biszkopcie

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser 3 bit na biszkopcie
Ciasto 3 bit na biszkopcie
Ciasto 3 bit na biszkopcie to wersja ciasta bez pieczenia to propozycja na pyszne i delikatne ciasto. Baza z biszkopta sprawia że ciasto jest puszyste i wilgotne.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
634 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (350 g)
  • Mleko 3,2% (600 ml)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Masło (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm

Przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie krok po kroku

Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ubij, aż piana zrobi się błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną wraz z kakao do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

W między czasie ugotuj budyń, 500 ml mleka zagotuj w garnku ze 150 g cukru. Proszek budyniowy wymieszaj w 100 ml mleka i wlej do garnka, zmniejsz gaz i gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Gotową masę budyniową wystudź i gdy będzie zimna zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości.

Pierwszy z nich posłuży jako spód, wyłóż na niego masę budyniową, przykryj drugim blatem, posmaruj go masą kajmakową, przykryj ostatnim plackiem ciasta.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą gorzką.

Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta 3 bita na biszkopcie

Ciasto 3 bit na biszkopcie to doskonała propozycja na pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto jest odmianą wersji bez pieczenia, która jest szybsza w przygotowaniu, jeśli jednak masz więcej czasu przygotuj wersję na biszkopcie kakaowym. Przepis na ciasto 3 bit na biszkopcie jest prosty do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, masło, budyń, śmietana kremówka, kakao, czekolada gorzka oraz mleko i masa krówkowa.

Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie? Na początek oddziel białka od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ubij, aż piana zrobi się błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i również wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W między czasie ugotuj budyń, 500 ml mleka zagotuj w garnku ze 150 g cukru. Proszek budyniowy wymieszaj w 100 ml mleka i wlej do garnka, zmniejsz gaz i gotuj cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotową masę wystudź i gdy będzie zimna zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Ciasto przekrój na 3 blaty równej grubości. Pierwszy z nich posłuży jako spód, wyłóż na niego masę budyniową, przykryj drugim blatem, posmaruj go masą kajmakową, przykryj ostatnim plackiem ciasta. Ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą czekoladą gorzką. Ciasto schłodź w lodówce przez 5-6 godzin.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku.

Podsumowując pomysł na dobre ciasto na ciemnym biszkopcie to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis przygotujesz szybko. Pyszne ciasto zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.

Alergeny w cieście 3 bit na biszkopcie

Lista alergenów dla ciasta 3 bita na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze ciasta 3 bita na biszkopcie

na 100g gotowej potrawy

Słodkie wypieki są wyrobem zawierającym bardzo dużo kalorii w porcji. Powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę oraz na dietach redukcyjnych. Dodatek cukru sprawia, że tego typu wypieki powinny występować w naszej diecie nie częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
288.45
634.59
Białko (g)
5.27
11.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
37.31
82.08
Węglowodany przyswajalne (g)
35.89
78.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.98
30.76
Tłuszcze nasycone (g)
9.86
21.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.13
9.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
7.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.47
155.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
95.39
209.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.48
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.75
206.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
1.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.85
41.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.23
40.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
55.55
122.21
Potas (mg)
217.72
478.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.80
164.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
114.27
251.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.15
66.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
2.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta 3 bita na biszkopcie 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta 3 bita na biszkopcie

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Koszt składników
44.00