Przepis na bananowiec ciasto z galaretką krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Oddziel żółtka od białek.

Mąkę wymieszaj z płaską łyżeczką proszku o pieczenia.

Ubij białka na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier i stale mieszając.

Następnie dodawaj żółtka i także cały czas miksuj do połączenia składników.

Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką, by wszystko się połączyło.

Masę wlej do blaszki i piecz przez 20 minut. Upieczony biszkopt ostudź.

Zagotuj 250 ml wody.

Rozpuść w niej 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym.

Galaretki ostudź.

Masło roztop i wystudź.

Zblenduj dokładnie 60 g cukru pudru z 5 bananami.

Do jednolitej papki z bananów wlej zimne masło, sok z połowy cytryny oraz zimne galaretki. Dokładnie zmiksuj.

Na zimny biszkopt wyłóż masę bananową i wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

Gdy masa z bananów będzie już stężona, przygotuj galaretkę i zacznij robić bitą śmietanę.

Zagotuj 750 ml wody i rozpuść w niej 2 galaretki agrestowe. Ostudź, powinna lekko tężeć przed wylaniem.

Wlej 125 ml zimnej wody, wsyp do niej żelatynę, wymieszaj. Odstaw na 2 minuty, ona napęcznieje.

Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (NIE DOPUŚĆ DO WRZENIA)! Ma się tylko podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Ostudź.

Wlej śmietankę i dodaj do niej 40 g cukru pudru. Ubij na sztywno.

Do ubitej śmietanki dodaj zimną i klarowną żelatynę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.

Bitą śmietankę wyłóż na masę z bananów.

3 pozostałe banany pokrój w pasterki i zalej je sokiem z cytryny.

Ułóż plasterki bananów na bitej śmietanie.

Ciasto odstaw do lodówki.

Jak galaretka będzie już tężejąca (NIE PŁYNNA), wylej ją na banany.

Wstaw ciasto do całkowitego stężenia galaretki.

Bananowiec ciasto z galaretką
Bananowiec ciasto z galaretką
Koszt przygotowania dania
33.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
574 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
79

Bananowiec ciasto z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bananowcu cieście z galaretką

Brak pomysłu na coś słodkiego z banana? Bananowiec ciasto z galaretką to pyszny i prosty przepis na ciasto z bananami, bitą śmietanką i galaretką owocową. Ma mocno bananowy smak, więc to znakomity, prosty przepis dla wszystkich, którzy kochają ten owoc. Ciasto jest dobre, zwłaszcza na lato. Super orzeźwia, a także doskonale smakuje. Ten pomysł na ciasto jest fantastyczny dla dzieci, które z chęcią zjedzą taki deser. Sprawdź, jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką i upiecz to smaczne ciasto na weekend.

Bananowiec ciasto z galaretką to dobry pomysł na to, by wykorzystać banany. Jest to smaczne ciasto, które składa się z biszkoptu, masy z bananów (w jej skład wchodzi między innymi galaretka owocowa – najlepiej cytrynowa), bita śmietana, banany oraz galaretka (najlepiej agrestowa). Jak zrobisz ciasto bananowiec z galaretką, warto zacząć przygotowania dzień wcześniej, ponieważ zrobienie go nie jest zbyt szybkie. Chodzi głównie o tężenie galaretki, masy bananowej oraz bitej śmietany.

Banany są pyszne, a zwłaszcza do smacznego ciasta. Spróbuj tego prostego przepisu na smaczną, słodką przekąskę, czyli bananowiec ciasto z galaretką. Jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką? Na początku zacznij od zrobienia biszkoptu. Wyłóż papier do blaszki oraz nagrzej piekarnik. Białka ubij na sztywno, dodając do nich stopniowo najpierw cukier, a następnie żółtka. Po tym dodaje się mąkę z proszkiem do pieczenia, miesza łyżką i przelewa masę do blaszki. Biszkopt upiecz, a następnie ostudź. Teraz zrób masę z bananów. Rozpuść galaretkę cytrynową i ostudź ją (może być płynna). Roztop też masło i wystudź. Banany zblenduj razem z cukrem pudrem, a następnie dodaj do nich roztopione, zimne masło, sok z cytryny, oraz galaretki. Ponownie zmiksuj. Wylej masę na biszkopt i odstaw do lodówki. Przygotuj pozostałe galaretki (agrestowe) – rozpuść je. Zrób też bitą śmietanę. Najpierw zacznij od żelatyny. Zalej ją zimną wodą, odstaw na chwilę. Podgrzej ją w mikrofalówce, ale uważaj, by jej nie zagotować. Rozpuść i ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodaj żelatynę i chwilę miksuj (masa ma się tylko połączyć). Na masę z bananów wylej śmietankę. Pozostałe banany pokrój i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu i odstaw o lodówki. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wyłóż ją na banany. Odstaw do lodówki, aż galaretka owocowa całkiem stężeje. Pyszne ciasto jest już dobre do jedzenia.

*Smak galaretki, który pasuje do pysznego bananowca to także smak bananowy.

*Sok z cytryny to konieczność, gdy robisz coś z bananów. Zapobiega on znakomicie ciemnieniu bananów.

Wartości odżywcze bananowca ciasta z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
249.89 kcal
574.74 kcal
Białko
4.62 g
10.63 g

Węglowodany w bananowcu cieście z galaretką

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
30.47 g
70.07 g
Węglowodany przyswajalne
29.35 g
67.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
2.56 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
12.70 g
29.20 g
Tłuszcze nasycone
10.22 g
23.51 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
5.69 g
Cholesterol
46.67 mg
107.34 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bananowiec ciasto z galaretką

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
17.30 mg
39.80 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowca ciasta z galaretką 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananowcu cieście z galaretką

Lista alergenów dla bananowca ciasta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania bananowca ciasta z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Banan
1100 g
9 sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 10
7.33
Za 1100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Galaretka
308 g
po 2 opakowania cytrynowej i agrestowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
7.39
Za 308 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
12 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na bananowiec ciasto z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób