Bananowiec ciasto z galaretką
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Cukier (75 g)
- Banan - 9 sztuk (1100 g)
- Masło (200 g)
- Galaretka - po 2 opakowania cytrynowej i agrestowej (308 g)
- Cukier puder (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Żelatyna (12 g)
Przepis na bananowiec ciasto z galaretką krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Oddziel żółtka od białek.
Mąkę wymieszaj z płaską łyżeczką proszku o pieczenia.
Ubij białka na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier i stale mieszając.
Następnie dodawaj żółtka i także cały czas miksuj do połączenia składników.
Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką, by wszystko się połączyło.
Masę wlej do blaszki i piecz przez 20 minut. Upieczony biszkopt ostudź.
Zagotuj 250 ml wody.
Rozpuść w niej 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym.
Galaretki ostudź.
Masło roztop i wystudź.
Zblenduj dokładnie 60 g cukru pudru z 5 bananami.
Do jednolitej papki z bananów wlej zimne masło, sok z połowy cytryny oraz zimne galaretki. Dokładnie zmiksuj.
Na zimny biszkopt wyłóż masę bananową i wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Gdy masa z bananów będzie już stężona, przygotuj galaretkę i zacznij robić bitą śmietanę.
Zagotuj 750 ml wody i rozpuść w niej 2 galaretki agrestowe. Ostudź, powinna lekko tężeć przed wylaniem.
Wlej 125 ml zimnej wody, wsyp do niej żelatynę, wymieszaj. Odstaw na 2 minuty, ona napęcznieje.
Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (NIE DOPUŚĆ DO WRZENIA)! Ma się tylko podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Ostudź.
Wlej śmietankę i dodaj do niej 40 g cukru pudru. Ubij na sztywno.
Do ubitej śmietanki dodaj zimną i klarowną żelatynę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Bitą śmietankę wyłóż na masę z bananów.
3 pozostałe banany pokrój w pasterki i zalej je sokiem z cytryny.
Ułóż plasterki bananów na bitej śmietanie.
Ciasto odstaw do lodówki.
Jak galaretka będzie już tężejąca (NIE PŁYNNA), wylej ją na banany.
Wstaw ciasto do całkowitego stężenia galaretki.
- Placek bananowiec
- Kopiec kreta
- Ciasto z bananami
- Placek z bananami
- Babeczki bananowe
- Chlebek bananowy fit
- Ciasto czekoladowe z bananami
- Szybkie ciasto bananowe
- Ciasto bananowe
- Ciasto bananowe fit
- Omlet bananowy
- Bananowiec ciasto
- Babka bananowa
- Brownie z cukinii
- Gofry bananowe
- Chleb bananowy Thermomix
- Muffinki z bananami
- Ciasto owsiane bez cukru
- Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat bananowca ciasta z galaretką
Brak pomysłu na coś słodkiego z banana? Bananowiec ciasto z galaretką to pyszny i prosty przepis na ciasto z bananami, bitą śmietanką i galaretką owocową. Ma mocno bananowy smak, więc to znakomity, prosty przepis dla wszystkich, którzy kochają ten owoc. Ciasto jest dobre, zwłaszcza na lato. Super orzeźwia, a także doskonale smakuje. Ten pomysł na ciasto jest fantastyczny dla dzieci, które z chęcią zjedzą taki deser. Sprawdź, jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką i upiecz to smaczne ciasto na weekend.
Bananowiec ciasto z galaretką to dobry pomysł na to, by wykorzystać banany. Jest to smaczne ciasto, które składa się z biszkoptu, masy z bananów (w jej skład wchodzi między innymi galaretka owocowa – najlepiej cytrynowa), bita śmietana, banany oraz galaretka (najlepiej agrestowa). Jak zrobisz ciasto bananowiec z galaretką, warto zacząć przygotowania dzień wcześniej, ponieważ zrobienie go nie jest zbyt szybkie. Chodzi głównie o tężenie galaretki, masy bananowej oraz bitej śmietany.
Banany są pyszne, a zwłaszcza do smacznego ciasta. Spróbuj tego prostego przepisu na smaczną, słodką przekąskę, czyli bananowiec ciasto z galaretką. Jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką? Na początku zacznij od zrobienia biszkoptu. Wyłóż papier do blaszki oraz nagrzej piekarnik. Białka ubij na sztywno, dodając do nich stopniowo najpierw cukier, a następnie żółtka. Po tym dodaje się mąkę z proszkiem do pieczenia, miesza łyżką i przelewa masę do blaszki. Biszkopt upiecz, a następnie ostudź. Teraz zrób masę z bananów. Rozpuść galaretkę cytrynową i ostudź ją (może być płynna). Roztop też masło i wystudź. Banany zblenduj razem z cukrem pudrem, a następnie dodaj do nich roztopione, zimne masło, sok z cytryny, oraz galaretki. Ponownie zmiksuj. Wylej masę na biszkopt i odstaw do lodówki. Przygotuj pozostałe galaretki (agrestowe) – rozpuść je. Zrób też bitą śmietanę. Najpierw zacznij od żelatyny. Zalej ją zimną wodą, odstaw na chwilę. Podgrzej ją w mikrofalówce, ale uważaj, by jej nie zagotować. Rozpuść i ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodaj żelatynę i chwilę miksuj (masa ma się tylko połączyć). Na masę z bananów wylej śmietankę. Pozostałe banany pokrój i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu i odstaw o lodówki. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wyłóż ją na banany. Odstaw do lodówki, aż galaretka owocowa całkiem stężeje. Pyszne ciasto jest już dobre do jedzenia.
*Smak galaretki, który pasuje do pysznego bananowca to także smak bananowy.
*Sok z cytryny to konieczność, gdy robisz coś z bananów. Zapobiega on znakomicie ciemnieniu bananów.
Alergeny w bananowcu cieście z galaretką
Lista alergenów dla bananowca ciasta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze bananowca ciasta z galaretką
Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest też bogaty w tłuszcze nasycone, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Banany to doskonałe źródło potasu.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.