Ciasto ze śmietaną

Opublikowano: 09.01.2022 r., 22:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ze śmietaną
Ciasto ze śmietaną
Ciasto z delikatnym i puszystym kremem na kruchym spodzie to świetny pomysł na deser dla całej Twojej rodziny w ciągu dnia. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i wykorzystaj go.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
311 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Budyń (proszek) 2 opakowania (140 g)
  • Śmietana 18% 2 opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka

Przepis na ciasto ze śmietaną krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia, 4 żółtka, masło.

Zagnieć ciasto w rękach, możesz dodać kieliszek zimnej wody.

Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kule. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.

Białka ubij z cukrem za pomocą miksera. Dodaj śmietanę i budyń.

Miksuj krem do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.

Jedną porcję ciasta wyłóż na blachę, możesz zetrzeć je na tarce lub wykroić niewielkie elementy. Łatwiej będzie się wylepiało blachę.

Następie wlej krem na warstwę ciasta. Kolejną kulę ciasta zetrzyj na tarce tak, aby powstała kruszonka.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta ze śmietaną

Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Ciasto ze śmietaną trochę kojarzy mi się z popularnymi kremówkami posypanymi cukrem pudrem.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasto ze śmietaną.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników na ciasto kruche, czyli mąka, w moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie.

Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Oprócz tego, do ciasta będzie potrzebne jeszcze masło, jajka i odrobina zimnej wody.

Dodatkowo do przygotowania kremu będziesz potrzebować śmietanę i budyń. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń śmietankowy lub waniliowy.

Krem możesz wymieszać ze śmietaną 30, tak zwaną kremówką.

Zatem, jak zrobić ciasto ze śmietaną?

Wystarczy, że zagnieciesz ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, podzielisz ciasto na pół i uformujesz kule, a następnie schłodzisz ją w zamrażalniku lub lodówce.

W tym czasie zmiksuj śmietanę z budyniem do uzyskania gładkiego kremu.

Następnie rozwałkuj jedną część ciasta i rozłóż na blachę, wlej krem, a drugą część ciasta zetrzyj na tarce, tak aby powstała kruszonka. Placek upiecz w piekarniku, za 40 minut nasz pyszny deser gotowy.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis. Koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre i łatwe ciasto.

Z całą pewnością zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Nie pozostało mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego!

Alergeny w cieście ze śmietaną

Lista alergenów dla ciasta ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Zamiast śmietany możesz użyć także serka mascarpone w wersji light. Będzie się on charakteryzował niższą zawartością tłuszczu i cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
311.39
311.39
Białko (g)
4.80
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
46.48
46.48
Węglowodany przyswajalne (g)
45.94
45.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.96
11.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.97
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
3.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
3.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.78
0.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.68
77.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
96.84
96.84
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.19
Witamina C (mg)
0.26
0.26
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Witamina E (mg)
0.39
0.39
Retinol (µg (mcg))
95.20
95.20
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Niacyna (mg)
2.02
2.02
Foliany (µg (mcg))
62.36
62.36
Beta karoten (µg (mcg))
16.55
16.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
78.89
78.89
Potas (mg)
88.34
88.34
Wapń (mg)
42.79
42.79
Fosfor (mg)
74.12
74.12
Magnez (mg)
9.26
9.26
Żelazo (mg)
2.40
2.40
Cynk (mg)
0.45
0.45
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ze śmietaną 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ze śmietaną

Koszt składników
26.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Śmietana 18%
500 g
2 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koszt składników
26.40