Przepis na ciasto z malinami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spód ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodaj serek mascarpone.

Do kremu dodaj 3/4 malin i wymieszaj łyżką. Gotowy krem wyłóż na ciasto.

Resztą malin udekoruj ciasto.

Ciasto z malinami i mascarpone podane na talerzu.
ciasto z malinami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
48.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
658 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Ciasto z malinami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z malinami i mascarpone

Ciasto z malinami i mascarpone będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników lekkich domowych wypieków. Głównym składnikiem są przepyszne, kwaskowe owoce. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią. Ciasto jest bardzo kruche i przyjemnie chrupiące. Kruszonka otula rozpływające się w ustach maliny, które przełamują słodki smak ciasta.

Przepis na ciasto z malinami i mascarpone jest idealnym wyborem dla każdego, kto szuka inspiracji na naprawdę ciekawy deser. Jest najlepsze latem, kiedy można użyć świeżych, soczystych malin, które nadają mu wyjątkowego smaku, jednak poza sezonem można je zrobić również z mrożonymi malinami. To ciasto jest tak smaczne, że przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Ciasto będzie super pomysłem na deser podczas rodzinnego spotkania, czy małego przyjęcia. Jest dobre, a przy tym domowe, dlatego zasmakuje amatorom tradycyjnej kuchni. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć jest to ciasto domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z malinami i mascarpone, by było pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis będzie doskonałą opcją. Jego podstawą jest serek mascarpone i pyszne maliny. Jeżeli chcesz, możesz użyć również innych owoców, będzie smakować równie wybornie. To dobre rozwiązanie również dla początkujących osób. Ciasto jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto jest pyszne, szybkie ​i przy tym naprawdę tanie. Do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu nie nadwyręża ono domowego budżetu. Jeżeli chcesz, by ciasto było bardziej fit możesz, zamiast cukru użyć słodzika. Pamiętaj tylko, że sztuczne słodziki są zwykle bardziej słodkie, więc lepiej użyć mniejszej ilości, by ciast nie wyszło zbyt mdlące. Ciasto świetnie komponuje się z czarną kawą.

Wartości odżywcze ciasta z malinami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
337.51 kcal
658.14 kcal
Białko
3.84 g
7.49 g

Węglowodany w cieście z malinami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
22.68 g
44.22 g
Węglowodany przyswajalne
21.51 g
41.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
2.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
26.06 g
50.82 g
Tłuszcze nasycone
23.95 g
46.71 g
Tłuszcze nienasycone
2.11 g
4.11 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z malinami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
10.21 mg
19.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
52.21 mg
101.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
1.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami i mascarpone 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z malinami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z malinami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania ciasta z malinami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Koszt składników
58.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.3% osób