Ciasto euforia
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (8 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mak niebieski (400 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Czekolada gorzka (120 g)
- Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto euforia krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną masę.
Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista.
Do masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
W misce umieść ciepłe masło.
Ubij mikserem na białą puszystą masę.
Dodaj cukier i zmiksuj.
Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem.
Zmiksuj do połączenia składników.
W osobne misce ubij 4 jajka na puszystą masę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.
Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj.
Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.
W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie.
Ubij na sztywną masę.
Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki.
Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym.
Wyłóż połowę masy czekoladowej.
Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy.
Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat ciasta euforia
Ciasto euforia to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto składające się z biszkoptu czekoladowego oraz masy makowej jest idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. Warstwa makowa może być przygotowana także z gotowej masy makowej z puszki. Przepis na ciasto euforia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, mak, masło, orzechy włoskie, aromat migdałowy, śmietana kremówka, czekolada gorzka, żelatyna, napar z herbaty, sok z cytryny, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto euforia? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę. Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista. Do masy dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W misce umieść ciepłe masło. Ubij mikserem na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem. Zmiksuj do połączenia składników. W osobne misce ubij jajka na puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut. W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie. Ubij na sztywną masę. Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki. Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym. Wyłóż połowę masy czekoladowej. Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy. Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.
Podsumowując pyszne ciasto jest idealne na deser. Warstwa makowa z orzechami jest idealnym chrupiącym akcentem w dość słodkim i wilgotnym cieście. Prosty przepis sprawdzi się na wiele różnych okazji. Ciasto na kakaowym biszkopcie można nasączyć także kawą z dodatkiem whisky.
Alergeny w cieście euforia
Lista alergenów dla ciasta euforia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze ciasta euforia
Ciasto euforia to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ciasto jest wysoko kaloryczne.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.