Ciasto euforia

Opublikowano: 12.05.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto euforia podane w blaszce do pieczenia.
Ciasto euforia
Ciasto euforia to bardzo dobra propozycja na deser idealnie komponujący się z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 120 min
978 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mak niebieski (400 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Czekolada gorzka (120 g)
  • Żelatyna 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto euforia krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną masę.

Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista.

Do masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

W misce umieść ciepłe masło.

Ubij mikserem na białą puszystą masę.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem.

Zmiksuj do połączenia składników.

W osobne misce ubij 4 jajka na puszystą masę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.

Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj.

Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.

W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie.

Ubij na sztywną masę.

Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki.

Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym.

Wyłóż połowę masy czekoladowej.

Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy.

Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na ciasto euforia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta euforia

Ciasto euforia to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto składające się z biszkoptu czekoladowego oraz masy makowej jest idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. Warstwa makowa może być przygotowana także z gotowej masy makowej z puszki. Przepis na ciasto euforia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, mak, masło, orzechy włoskie, aromat migdałowy, śmietana kremówka, czekolada gorzka, żelatyna, napar z herbaty, sok z cytryny, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto euforia? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę. Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista. Do masy dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W misce umieść ciepłe masło. Ubij mikserem na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem. Zmiksuj do połączenia składników. W osobne misce ubij jajka na puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut. W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie. Ubij na sztywną masę. Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki. Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym. Wyłóż połowę masy czekoladowej. Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy. Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.

Podsumowując pyszne ciasto jest idealne na deser. Warstwa makowa z orzechami jest idealnym chrupiącym akcentem w dość słodkim i wilgotnym cieście. Prosty przepis sprawdzi się na wiele różnych okazji. Ciasto na kakaowym biszkopcie można nasączyć także kawą z dodatkiem whisky.

Alergeny w cieście euforia

Lista alergenów dla ciasta euforia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze ciasta euforia

na 100g gotowej potrawy

Ciasto euforia to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ciasto jest wysoko kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
362.29
978.17
Białko (g)
9.55
25.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
31.84
85.97
Węglowodany przyswajalne (g)
27.51
74.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.33
11.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
23.54
63.57
Tłuszcze nasycone (g)
11.06
29.87
Tłuszcze nienasycone (g)
12.48
33.70
Cholesterol (mg)
74.87
202.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
75.00
202.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
3.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.91
140.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.36
36.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
30.91
83.47
Potas (mg)
306.03
826.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
265.56
717.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
278.39
751.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
86.44
233.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.40
9.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.99
5.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.53
1.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta euforia 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta euforia

Koszt składników
80.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mak niebieski
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
80.30