Przepis na ciasto euforia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na sztywną masę.

Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista.

Do masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

W misce umieść ciepłe masło.

Ubij mikserem na białą puszystą masę.

Dodaj cukier i zmiksuj.

Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem.

Zmiksuj do połączenia składników.

W osobne misce ubij 4 jajka na puszystą masę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj.

Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj.

Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.

W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie.

Ubij na sztywną masę.

Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki.

Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym.

Wyłóż połowę masy czekoladowej.

Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy.

Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.

Ciasto euforia podane w blaszce do pieczenia.
Ciasto euforia
Koszt przygotowania dania
58.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
978 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Ciasto euforia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście euforia

Ciasto euforia to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto składające się z biszkoptu czekoladowego oraz masy makowej jest idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. Warstwa makowa może być przygotowana także z gotowej masy makowej z puszki. Przepis na ciasto euforia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, kakao, mak, masło, orzechy włoskie, aromat migdałowy, śmietana kremówka, czekolada gorzka, żelatyna, napar z herbaty, sok z cytryny, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto euforia? Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę. Wsyp cukier i zmiksuj krótko, aż masa będzie szklista. Do masy dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W misce umieść ciepłe masło. Ubij mikserem na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masła wraz z makiem. Zmiksuj do połączenia składników. W osobne misce ubij jajka na puszystą masę, dodaj cukier i zmiksuj. Połącz masę jajeczną z makową, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut. W garnku umieść czekoladę oraz śmietankę kremówkę, podgrzej do połączenia składników. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Do miski wlej śmietanę, dodaj wystudzoną żelatynę oraz połowę czekolady rozpuszczonej w śmietanie. Ubij na sztywną masę. Biszkopt kakaowy przekrój na dwa placki. Nasącz biszkopt herbatą z sokiem cytrynowym. Wyłóż połowę masy czekoladowej. Na niej wyłóż ciasto makowe, kolejną część masy i biszkopt kakaowy. Wierzch ciasta polej czekoladą ze śmietaną.

Podsumowując pyszne ciasto jest idealne na deser. Warstwa makowa z orzechami jest idealnym chrupiącym akcentem w dość słodkim i wilgotnym cieście. Prosty przepis sprawdzi się na wiele różnych okazji. Ciasto na kakaowym biszkopcie można nasączyć także kawą z dodatkiem whisky.

Wartości odżywcze ciasta euforia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
362.29 kcal
978.17 kcal
Białko
9.55 g
25.80 g

Węglowodany w cieście euforia

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
31.84 g
85.97 g
Węglowodany przyswajalne
27.51 g
74.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.33 g
11.70 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
23.54 g
63.57 g
Tłuszcze nasycone
11.06 g
29.87 g
Tłuszcze nienasycone
12.48 g
33.70 g
Cholesterol
74.87 mg
202.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto euforia

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
75.00 µg (mcg)
202.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.64 mg
1.73 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.37 mg
3.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
51.91 µg (mcg)
140.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
13.36 µg (mcg)
36.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto euforia

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
30.91 mg
83.47 mg
Potas
306.03 mg
826.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
265.56 mg
717.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
278.39 mg
751.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
86.44 mg
233.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
3.40 mg
9.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.99 mg
5.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.53 mg
1.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta euforia 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście euforia

Lista alergenów dla ciasta euforia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy

Cena przygotowania ciasta euforia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mak niebieski
400 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
80.30
Jak oceniasz przepis na ciasto euforia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób