Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką podane na  blaszce.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. Całość zajmuje kilka minut, a zaskakuje kwaśno słodkim aromatem.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
479 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Rabarbar (300 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Masło (300 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką krok po kroku

Rabarbar pokrój na kawałki i połącz z cukrem pudrem.

W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, ale nie gorące.

Do ciepłego mleka dodaj drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj.

W rondelku roztop kostkę masła i ostudź je nieco.

Do dużej miski przesiej 400 g mąki, dodaj pozostały cukier i żółtka. Powoli wlej rozczyn i roztopione masło. Dokładnie przemieszaj.

Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp 100 g mąki, dodaj pół kostki masła i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj i nieco połam w dłoniach. Wstaw całość do lodówki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej ciasto. Na ciasto wysyp rabarbar. Posyp jego wierzch kruszonką

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest smaczne, a przy okazji naprawdę proste w przygotowaniu. Całość zajmuje kilka minut, a zaskakuje kwaśno słodkim aromatem.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pozwala przygotować dobre, letnie ciasto do kawy. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. To również wspaniały sposób na włączenie do swojego codziennego menu znacznej ilości rabarbaru. Warzywo to zawiera sporo cennych właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Jest dobrym źródłem witamin A, E oraz C. Dostarcza także potas, magnez i wapń, pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To także bogactwo błonnika, który wspiera działanie układu trawiennego. Nie jest jednak odpowiedni dla osób z dną moczanową. Ciasto jest lekkie, pyszne i ma wspaniałą konsystencję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, by było pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie dla ciebie. Z tego przepisu powstaje fantastyczne, a co najważniejsze domowe ciasto. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Placek drożdżowy sprawdzi się idealnie na każdą okazję. To ciasto, za którym przepadają raczej wszyscy. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub dżemem, ale wspaniale sprawdza się także bez zbędnych dodatków. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, dzięki czemu ciasto lepiej wyrasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. To naprawdę pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Jest proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To ciasto wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.

Alergeny w cieście drożdżowym z rabarbarem i kruszonką

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
319.65
479.48
Białko (g)
6.19
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
34.55
51.83
Węglowodany przyswajalne (g)
34.05
51.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
18.00
27.01
Tłuszcze nasycone (g)
12.13
18.20
Tłuszcze nienasycone (g)
5.87
8.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Tiamina (mg)
0.37
0.56
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Niacyna (mg)
2.50
3.75
Foliany (µg (mcg))
68.26
102.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
11.19
16.78
Potas (mg)
140.42
210.63
Wapń (mg)
49.46
74.20
Fosfor (mg)
79.46
119.19
Magnez (mg)
17.34
26.01
Żelazo (mg)
2.05
3.07
Cynk (mg)
0.68
1.03
Miedź (mg)
0.08
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
37.00