Kruszonka do ciasta

Opublikowano: 28.04.2022 r., 8:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruszonka do ciasta w misce
Kruszonka do ciasta
Kruszonka to doskonały pomysł na dodatek to ciast lub deserów. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj ją koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 5 min
Mieszanie i łączenie 15 min
878 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
94
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
stolnica

Przepis na kruszonkę do ciasta krok po kroku

Wszystkie składniki przekładamy na dużą deskę lub stolnicę.

Całość siekamy nożem do momentu połączenia się składników i powstania grudek — czyli kruszonki.

Zdobimy nią ulubiony deser lub ciasto.

Jak oceniasz przepis na kruszonkę do ciasta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kruszonki do ciasta

Pyszna kruszonka do ciasta to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do ciasta drożdżowego lub innego deseru z owocami. Domowa kruszonka przygotowana w domu jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Dodatek do wypieków zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla najmłodszych domowników.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku wszystkie składniki przekładamy na dużą deskę lub stolnicę. Całość siekamy nożem do momentu połączenia się składników i powstania grudek — czyli kruszonki. Zdobimy nią ulubiony deser lub ciasto.

Sprawdzony przepis na kruszonkę do ciasta nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Najlepsza kruszonka na placek lub do innego deseru odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kruszonce do ciasta

Lista alergenów dla kruszonki do ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kruszonki do ciasta

na 100g gotowej potrawy

Kruszonka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
462.53
878.80
Białko (g)
4.11
7.80
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
63.23
120.14
Węglowodany przyswajalne (g)
62.43
118.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
21.75
41.32
Tłuszcze nasycone (g)
14.59
27.71
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
13.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
11.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.85
Cholesterol (mg)
56.58
107.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
180.00
342.00
Witamina B6 (mg)
0.01
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.62
1.18
Retinol (µg (mcg))
176.58
335.50
Tiamina (mg)
0.42
0.81
Ryboflawina (mg)
0.22
0.41
Niacyna (mg)
3.23
6.13
Foliany (µg (mcg))
88.89
168.90
Beta karoten (µg (mcg))
41.58
79.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
4.37
8.30
Potas (mg)
56.58
107.50
Wapń (mg)
13.21
25.10
Fosfor (mg)
46.58
88.50
Magnez (mg)
8.11
15.40
Żelazo (mg)
3.49
6.63
Cynk (mg)
0.32
0.61
Miedź (mg)
0.07
0.14
Mangan (mg)
0.30
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny kruszonki do ciasta 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruszonki do ciasta

Koszt składników
9.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
90 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 90 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
9.30