Przepis na jabłka pod kruszonką krok po kroku
- Jabłko 250 g 1 sztuka
- Orzechy włoskie 15 g pół garści
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 10 g 1 łyżka
- Masło 5 g 1 łyżeczka
jabłko umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem.
Orzechy drobno posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką i masłem.
Jabłka posyp kruszonką.
Piecz w 180 stopniach ok. 30 minut.
Często zadawane pytania
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Owoce pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Kruszonka do ciasta
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Ptysie z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasto z truskawkami i kruszonką
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Śliwki pod kruszonką
-
Sernik z kruszonką
-
Ciasta z kruszonką

(liczba kalorii)
Jabłka pod kruszonką - cechy przepisu
Więcej o jabłkach pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką to specjalna propozycja dla osób szukających pomysłu na pyszne, słodkie, ale jednocześnie zdrowe i pożywne przekąski. To idealny deser dla wszystkich miłośników jabłek i korzennych smaków. Zapiekane jabłka z cynamonem pod pierzynką owsiano-orzechową przypominają szarlotkę, będąc jej mniej kaloryczną dietetyczną fit wersją. Jeśli nie wiesz jeszcze jak zrobić jabłka z kruszonką, zapewniamy, że jest to niezwykle szybkie, proste i zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego posiłku to oczywiście jabłka (dowolna odmiana, najlepiej sezonowe), orzechy włoskie i/lub migdały, mąka owsiana lub zblendowane płatki owsiane, odrobina masła oraz ksylitolu. Dobrze, jest ograniczyć dodatek cukru do jabłek, zastępując go właśnie ksylitolem, aby zdrowa, niskokaloryczna przekąska, nie stała się bombą kaloryczną. Przepis na jabłka pod kruszonką to przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy pokroić jabłka w kostkę (razem ze skórką), wymieszać z cynamonem i posypać owsiano-orzechową kruszonką. A jak zrobić kruszonkę? Rozdrobnione orzechy i migdały wymieszaj z mąką owsianą, ksylitolem i utrzyj między palcami razem z masłem. Proste, prawda? Jeśli lubisz bardzo cynamonowy smak, możesz dodać cynamon również do kruszonki. Jabłka pod kruszonką możesz podawać z jogurtem, lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a także innymi owocami. Zapiekane jabłka są idealną propozycją na drugie śniadanie, deser, czy podwieczorek. To także świetne rozwiązanie na wszelkie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi - nie tylko nie wymagają kilku godzin spędzonych w kuchni, ale również dobrze prezentują się na stole i wszystkim smakują. Do jabłek możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę, morele lub inne świeże owoce, na przykład gruszkę, czy truskawki. Jabłka pod kruszonką to danie bardzo zdrowe, niskokaloryczne, a jednocześnie sycące i lekkostrawne. Uwielbiają je również dzieci, które mogą aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu. Koniecznie poznaj przepis na jabłka pod kruszonką.
Wartości odżywcze jabłek pod kruszonką
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w jabłkach pod kruszonką
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na jabłka pod kruszonką
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na jabłka pod kruszonką
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jabłkach pod kruszonką
Lista alergenów dla jabłek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło