Przepis na jabłka pod kruszonką krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

jabłko umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem.

Orzechy drobno posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką i masłem.

Jabłka posyp kruszonką.

Piecz w 180 stopniach ok. 30 minut.

Często zadawane pytania

zapiekane jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką
Koszt przygotowania dania
1.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Jabłka pod kruszonką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jabłkach pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką to specjalna propozycja dla osób szukających pomysłu na pyszne, słodkie, ale jednocześnie zdrowe i pożywne przekąski. To idealny deser dla wszystkich miłośników jabłek i korzennych smaków. Zapiekane jabłka z cynamonem pod pierzynką owsiano-orzechową przypominają szarlotkę, będąc jej mniej kaloryczną dietetyczną fit wersją. Jeśli nie wiesz jeszcze jak zrobić jabłka z kruszonką, zapewniamy, że jest to niezwykle szybkie, proste i zajmie Ci nie więcej niż 15 minut. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego posiłku to oczywiście jabłka (dowolna odmiana, najlepiej sezonowe), orzechy włoskie i/lub migdały, mąka owsiana lub zblendowane płatki owsiane, odrobina masła oraz ksylitolu. Dobrze, jest ograniczyć dodatek cukru do jabłek, zastępując go właśnie ksylitolem, aby zdrowa, niskokaloryczna przekąska, nie stała się bombą kaloryczną. Przepis na jabłka pod kruszonką to przepis, z którym poradzi sobie każdy. Wystarczy pokroić jabłka w kostkę (razem ze skórką), wymieszać z cynamonem i posypać owsiano-orzechową kruszonką. A jak zrobić kruszonkę? Rozdrobnione orzechy i migdały wymieszaj z mąką owsianą, ksylitolem i utrzyj między palcami razem z masłem. Proste, prawda? Jeśli lubisz bardzo cynamonowy smak, możesz dodać cynamon również do kruszonki. Jabłka pod kruszonką możesz podawać z jogurtem, lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a także innymi owocami. Zapiekane jabłka są idealną propozycją na drugie śniadanie, deser, czy podwieczorek. To także świetne rozwiązanie na wszelkie spotkania z rodziną czy przyjaciółmi - nie tylko nie wymagają kilku godzin spędzonych w kuchni, ale również dobrze prezentują się na stole i wszystkim smakują. Do jabłek możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę, morele lub inne świeże owoce, na przykład gruszkę, czy truskawki. Jabłka pod kruszonką to danie bardzo zdrowe, niskokaloryczne, a jednocześnie sycące i lekkostrawne. Uwielbiają je również dzieci, które mogą aktywnie uczestniczyć w ich przygotowaniu. Koniecznie poznaj przepis na jabłka pod kruszonką.

Wartości odżywcze jabłek pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
113.16 kcal
316.85 kcal
Białko
1.60 g
4.49 g
Fenyloalanina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa.
czytaj dalej

Węglowodany w jabłkach pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
15.22 g
42.63 g
Węglowodany przyswajalne
12.49 g
34.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
7.66 g
Sacharoza (cukier)
2.00 g
5.59 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza
1.68 g
4.70 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza
5.45 g
15.26 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
5.40 g
15.12 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
4.76 g
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
10.36 g
Cholesterol
3.84 mg
10.75 mg

Witaminy w przepisie na jabłka pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
14.95 µg (mcg)
41.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.22 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.67 mg
Retinol
11.98 µg (mcg)
33.55 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Niacyna
0.19 mg
0.54 mg
Foliany
9.12 µg (mcg)
25.55 µg (mcg)
Beta karoten
25.79 µg (mcg)
72.20 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jabłka pod kruszonką

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
2.77 mg
7.75 mg
Potas
126.59 mg
354.45 mg
Wapń
13.00 mg
36.40 mg
Fosfor
44.04 mg
123.30 mg
Magnez
18.11 mg
50.70 mg
Żelazo
0.42 mg
1.16 mg
Cynk
0.32 mg
0.89 mg
Miedź
0.13 mg
0.36 mg
Mangan
0.36 mg
1.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłek pod kruszonką 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłkach pod kruszonką

Lista alergenów dla jabłek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania jabłek pod kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
250 g
1 sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.69
Za 250 g
Orzechy włoskie
15 g
pół garści
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
10 g
1 łyżka
9.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 10 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na jabłka pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób