Ciasto drożdżowe z budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
- Drożdże świeże (30 g)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem krok po kroku
Na początku przygotuj rozczyn z ciepłego mleka (50 ml), pokruszonych drożdży, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru. Składniki dokładanie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp 400 g mąki, cukier (200 g), jajka, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotową odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj kruszonkę z pozostałych składników. Składniki siekaj nożem do połączenia. Gotową odstaw do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki. Na górze ułóż kawałki budyniu oraz całość posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego z budyniem
Pyszne ciasto drożdżowe z budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kruszonką i budyniem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z budyniem? Przygotowanie go jest proste. Na początku do naczynia dodajemy ciepłe mleko, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę (400 g), jajka, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałe ciepłe mleko. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Masa powinna być gładka i elastyczna. Gotowe odstawiamy na 60 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki. Z pozostałych składników przygotowujemy kruszonkę, siekając składniki za pomocą noża. Posyp nią ciasto drożdżowe. Na górę ułóż również kawałki ugotowanego budyniu. Piecz w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto drożdżowe z budyniem nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto drożdżowe i masa budyniowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście drożdżowym z budyniem
Lista alergenów dla ciasta drożdżowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta drożdżowego z budyniem
Ciasto drożdżowe z budyniem posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.