Ciasto drożdżowe sypane

Opublikowano: 08.02.2022 r., 20:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto drożdżowe na talerzyku
Ciasto drożdżowe sypane
Ciasto drożdżowe sypane to jedno z łatwiejszych ciast jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.
Przygotowanie 200 min
Pieczenie 50 min
140 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier - 200 g + 5 łyżek (260 g)
  • Mleko 3,2% - ciepłe (180 ml)
  • Masło - 200 g roztopione + 50 g schłodzone (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 - 600 g + 5 łyżek (660 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
  • Sól - szczypta (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska, drewniana łyżka, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na ciasto drożdżowe sypane krok po kroku

Do dużej miski wsyp 600 g mąki, dodaj szczyptę soli, 200 g cukru i cukier waniliowy.

Dodaj pokruszone drożdże.

Wlej masło, mleko i roztrzepane jajka.

Nie mieszaj! Całość pozostaw na dwie godziny, aż wyrośnie.

Do drugiej miski wsyp resztę mąki i cukru. Dodaj pokrojone na kawałki masło i pougniataj palcami, aż kruszonka się połączy.

Schowaj kruszonkę w lodówce.

Gdy ciasto wyrośnie, wymieszaj dokładnie całość za pomocą drewnianej łyżki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wlej do formy.

Z wierzchu posyp kruszonką.

Odstaw ciasto w formie jeszcze na 30 minut.

Po tym czasie piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe sypane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta drożdżowego sypanego

Ciasto drożdżowe sypane to jedno z łatwiejszych ciast, jakie wykonasz. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wyrabiania.

Przepis na ciasto drożdżowe sypane wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to: drożdże, jajka, mleko, mąka, masło, cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki włóż do miski i zostaw na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do formy i zostaw jeszcze na 30 minut. Potem wystarczy już tylko 50 minut w piekarniku i ciasto jest gotowe.

To pyszne, domowe ciasto to świetny pomysł, jeśli chcesz zrobić swoje pierwsze ciasto drożdżowe, a nie masz jeszcze doświadczenia w wyrabianiu. To naprawdę prosty przepis.

Do wykonania ciasta konieczny jest cukier waniliowy, ponieważ nadaje on niesamowitego zapachu całemu ciastu. W sklepach można spotkać najczęściej cukier wanilinowy. Jest to tzw. chemiczna podróbka prawdziwego cukru waniliowego. Wanilina jest to środek syntetyczny pozyskiwany z ligniny. Nie ma tak mocnego aromatu jak wanilia, ale stosowana jest na dużo większą skalę, ponieważ jest dużo tańsza. Wanilia to roślina z rodziny storczykowatych. Jej owoce, czyli laski wanilii osiągają wartość do 30 zł za sztukę. Dlatego też producenci żywności częściej sięgają po wanilinę, a na półkach sklepowych można znaleźć tani cukier wanilinowy.

Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić ciasto drożdżowe sypane pomogą Ci wykonać ten smaczny i prosty przepis. Jest naprawdę łatwe w wykonaniu, więc pewnie nie raz jeszcze wrócisz do tego przepisu.

Alergeny w cieście drożdżowym sypanym

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego sypanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego sypanego

na 100g gotowej potrawy

Przygotowując domowe ciasto samodzielnie, można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
350.03
140.01
Białko (g)
8.18
3.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
47.45
18.98
Węglowodany przyswajalne (g)
47.20
18.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
14.75
5.90
Tłuszcze nasycone (g)
9.86
3.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.89
1.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.18
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.12
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.04
1.22
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
88.99
35.60
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
50.80
20.32
Potas (mg)
108.32
43.33
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.05
13.22
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.39
40.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.89
7.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.58
1.03
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.96
0.39
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.04
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego sypanego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta drożdżowego sypanego

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
260 g
200 g + 5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Mleko 3,2%
180 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Masło
250 g
200 g roztopione + 50 g schłodzone
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
660 g
600 g + 5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 660 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
27.20