Ciasto cyganka

Opublikowano: 15.06.2023 r., 18:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto cyganka
Ciasto cyganka
Poznaj przepis na pyszne ciasto cyganka, idealne na co dzień i od święta.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
317 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (60 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło (200 g)
  • Dżem porzeczkowy (500 g)
  • Czekolada mleczna (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia

Przepis na ciasto cyganka krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu (ok. 8 łyżek) i po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Wymieszaj całość łyżką do połączenia wszystkich składników. Masę wylej do blachy wyłożonej papierem i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Wyjmij biszkopt. odstaw do ostygnięcia i przekrój na dwa płaty.

W rondelku zagotuj jedną szklankę mleka z ksylitolem, pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i mąką ziemniaczaną.

Wlej mleko z budyniem do mleka w garnku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Masło ubij mikserem i połącz z budyniem.

Na dolny płat biszkoptu nałóż masę budyniową, a następnie rozsmaruj dżem. Przykryj drugim płatem biszkoptu.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto cyganka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta cyganka

Ciasto cyganka z kakao to fantastyczny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Możesz podawać je na wiele różnych okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Możesz również dowolnie je udekorować na przykład świeżymi owocami, bakaliami, podawać z kawałkami czekolady lub z bezami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cygankę, aby było naprawdę dobre, jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty, sprawdzony przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Nasz przepis na ciasto cyganka krok po kroku pokaże Ci jak je zrobić, aby było najlepsze i smakowało wszystkim. Ciasto składa się z kilku warstwa – kakaowego biszkoptu, masy budyniowej oraz dżemu owocowego. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wymyślne i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka, mleko, budyń, mąka ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Nie może zabraknąć również kakao – najlepiej wybrać to ciemne, naturalne, bez żadnego dodatku cukru. Dzięki temu ciasto nie będzie za słodkie, a wszystkie smaki idealnie się dopełnią. Najlepiej wybrać dżem niesłodzony z kwaśnych owoców na przykład wiśni lub porzeczek. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również mniej kaloryczne, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać niesłodzone kakao, które jest świetnym źródłem antyoksydantów i polifenoli o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Ciasto cyganka świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego śmiało możesz przygotowywać je bez względu na okazję i sezon.

Alergeny w cieście cyganka

Lista alergenów dla ciasta cyganka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze ciasta cyganka

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
235.44
317.85
Białko (g)
7.60
10.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
26.29
35.50
Węglowodany przyswajalne (g)
25.44
34.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.89
17.40
Tłuszcze nasycone (g)
8.31
11.21
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
6.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.68
4.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.30
132.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
118.95
160.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.76
158.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.25
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
0.77
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.95
29.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.11
20.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
62.45
84.31
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
155.66
210.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.70
98.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
119.15
160.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.60
27.80
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.16
1.57
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
1.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cyganka 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta cyganka

Koszt składników
91.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
60 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Dżem porzeczkowy
500 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
20.45
Za 500 g
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Koszt składników
91.10