Ciasto cyganka
- Jajko (8 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (60 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło (200 g)
- Dżem porzeczkowy (500 g)
- Czekolada mleczna (200 g)
Przepis na ciasto cyganka krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu (ok. 8 łyżek) i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Wymieszaj całość łyżką do połączenia wszystkich składników. Masę wylej do blachy wyłożonej papierem i piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Wyjmij biszkopt. odstaw do ostygnięcia i przekrój na dwa płaty.
W rondelku zagotuj jedną szklankę mleka z ksylitolem, pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i mąką ziemniaczaną.
Wlej mleko z budyniem do mleka w garnku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Masło ubij mikserem i połącz z budyniem.
Na dolny płat biszkoptu nałóż masę budyniową, a następnie rozsmaruj dżem. Przykryj drugim płatem biszkoptu.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ciasto.
Więcej informacji na temat ciasta cyganka
Ciasto cyganka z kakao to fantastyczny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Możesz podawać je na wiele różnych okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Możesz również dowolnie je udekorować na przykład świeżymi owocami, bakaliami, podawać z kawałkami czekolady lub z bezami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cygankę, aby było naprawdę dobre, jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty, sprawdzony przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Nasz przepis na ciasto cyganka krok po kroku pokaże Ci jak je zrobić, aby było najlepsze i smakowało wszystkim. Ciasto składa się z kilku warstwa – kakaowego biszkoptu, masy budyniowej oraz dżemu owocowego. Składniki niezbędne do przygotowania tego ciasta nie są wymyślne i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka, mleko, budyń, mąka ziemniaczana oraz proszek do pieczenia. Nie może zabraknąć również kakao – najlepiej wybrać to ciemne, naturalne, bez żadnego dodatku cukru. Dzięki temu ciasto nie będzie za słodkie, a wszystkie smaki idealnie się dopełnią. Najlepiej wybrać dżem niesłodzony z kwaśnych owoców na przykład wiśni lub porzeczek. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również mniej kaloryczne, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać niesłodzone kakao, które jest świetnym źródłem antyoksydantów i polifenoli o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Ciasto cyganka świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego śmiało możesz przygotowywać je bez względu na okazję i sezon.
Alergeny w cieście cyganka
Lista alergenów dla ciasta cyganka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Czekolada mleczna
Wartości odżywcze ciasta cyganka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru, ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.