Ciasteczka z płatków kukurydzianych
- Płatki kukurydziane słodzone - 4 szklanki (120 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Nasiona słonecznika (100 g)
- Miód - 4 łyżki (100 g)
Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych krok po kroku
Masło włóż do rondelka i rozpuść.
Do miski przełóż płatki i nasiona słonecznika.
Całość zalej miodem.
Do płatków dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane i lekko spłaszczone ciastka.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Więcej informacji na temat ciasteczek z płatków kukurydzianych
Ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetna opcja na pysze i zdrowe słodkości. Można je przygotować w kilka minut. Będą świetnym pomysłem na zdrową przekąskę dla dzieci. W dodatku są bezglutenowe, więc sprawdzą się nawet w przypadku alergii na to białko.
Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetny pomysł na domowe przekąski, które można przygotować w kilka chwil. Do ich zrobienia wystarczą tylko płatki kukurydziane, a także masło. By ciastka były w pełni wegańskie, tłuszcz można zastąpić margaryną. Należą ją również roztopić. Płatki kukurydziane, które są głównym składnikiem, tych ciastek nie tylko świetnie smakują, ale również są cennym składnikiem diety. To dobre źródło fosforu, ale także magnezu, czy żelaza. Pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływają pozytywnie głównie na działanie układu nerwowego. W tym przepisie do ciastek dodany został również słonecznik, by zwiększyć ilość dobrych tłuszczów. Całość jest przez to naprawdę zdrowa i spokojnie mogą stanowić doskonały sposób na przekąskę. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych, by były naprawdę pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak łatwa, że spokojnie można je przygotowywać razem z dziećmi. Ciastka, choć zdrowe są naprawdę smaczne. Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi są absolutnie zachwycające, chrupiące i uzależniające. To bogate w masło słodkości, które są przepełnione płatkami kukurydzianymi, dzięki czemu każdy kęs jest idealnie chrupiący. Ciastka rozpływają się w ustach, dlatego ciężko jest poprzestać tylko na jednym. Będą świetnym wyborem zarówno na deser, jak i podwieczorek. Można je również spakować do szkoły, czy pracy, jako drugie śniadanie. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, które zwykle mają mnóstwo cukru i konserwantów. W takim wydaniu mają tylko niewielki dodatek miodu, który można również zastąpić słodzikiem.
Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych
Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki kukurydziane słodzone
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych
To dobra alternatywa dla ciastek ze sklepu, te mają mniej cukru.
Energia i białka
(42g)
Węglowodany
(42g)
Tłuszcze
(42g)
Witaminy
(42g)
Składniki mineralne
(42g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.