Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

Masło włóż do rondelka i rozpuść.

Do miski przełóż płatki i nasiona słonecznika.

Całość zalej miodem.

Do płatków dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane i lekko spłaszczone ciastka.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Ciasteczka z płatków kukurydzianych ułożone na blacie z płatkami w tle.
ciasteczka z płatków kukurydzianych
Koszt przygotowania dania
9.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Ciasteczka z płatków kukurydzianych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach z płatków kukurydzianych

Ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetna opcja na pysze i zdrowe słodkości. Można je przygotować w kilka minut. Będą świetnym pomysłem na zdrową przekąskę dla dzieci. W dodatku są bezglutenowe, więc sprawdzą się nawet w przypadku alergii na to białko.

Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetny pomysł na domowe przekąski, które można przygotować w kilka chwil. Do ich zrobienia wystarczą tylko płatki kukurydziane, a także masło. By ciastka były w pełni wegańskie, tłuszcz można zastąpić margaryną. Należą ją również roztopić. Płatki kukurydziane, które są głównym składnikiem, tych ciastek nie tylko świetnie smakują, ale również są cennym składnikiem diety. To dobre źródło fosforu, ale także magnezu, czy żelaza. Pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływają pozytywnie głównie na działanie układu nerwowego. W tym przepisie do ciastek dodany został również słonecznik, by zwiększyć ilość dobrych tłuszczów. Całość jest przez to naprawdę zdrowa i spokojnie mogą stanowić doskonały sposób na przekąskę. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych, by były naprawdę pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak łatwa, że spokojnie można je przygotowywać razem z dziećmi. Ciastka, choć zdrowe są naprawdę smaczne. Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi są absolutnie zachwycające, chrupiące i uzależniające. To bogate w masło słodkości, które są przepełnione płatkami kukurydzianymi, dzięki czemu każdy kęs jest idealnie chrupiący. Ciastka rozpływają się w ustach, dlatego ciężko jest poprzestać tylko na jednym. Będą świetnym wyborem zarówno na deser, jak i podwieczorek. Można je również spakować do szkoły, czy pracy, jako drugie śniadanie. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, które zwykle mają mnóstwo cukru i konserwantów. W takim wydaniu mają tylko niewielki dodatek miodu, który można również zastąpić słodzikiem.

Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kalorie)
484.14 kcal
203.34 kcal
Białko
7.37 g
3.10 g

Węglowodany w ciasteczkach z płatków kukurydzianych

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany
48.42 g
20.34 g
Węglowodany przyswajalne
45.39 g
19.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.04 g
1.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz
31.69 g
13.31 g
Tłuszcze nasycone
15.42 g
6.47 g
Tłuszcze nienasycone
16.27 g
6.83 g
Tłuszcze jednonasycone
10.00 g
4.20 g
Tłuszcze wielonasycone
6.27 g
2.63 g
Cholesterol
51.19 mg
21.50 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczka z płatków kukurydzianych

Na 100g
Na porcję
(42g)
Witamina A
303.57 µg (mcg)
127.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.84 mg
0.35 mg
Witamina B12
1.47 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina C
6.45 mg
2.71 mg
Witamina D
1.03 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.59 mg
0.25 mg
Retinol
297.19 µg (mcg)
124.82 µg (mcg)
Tiamina
0.74 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.54 mg
0.23 mg
Niacyna
7.14 mg
3.00 mg
Foliany
157.24 µg (mcg)
66.04 µg (mcg)
Beta karoten
68.48 µg (mcg)
28.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z płatków kukurydzianych

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód
214.00 mg
89.88 mg
Potas
219.67 mg
92.26 mg
Wapń
27.14 mg
11.40 mg
Fosfor
192.95 mg
81.04 mg
Magnez
89.48 mg
37.58 mg
Żelazo
9.61 mg
4.04 mg
Cynk
1.55 mg
0.65 mg
Miedź
0.50 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z płatków kukurydzianych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych

Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki kukurydziane słodzone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasteczek z płatków kukurydzianych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki kukurydziane słodzone
120 g
4 szklanki
8.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Nasiona słonecznika
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób