Ciasteczka z płatków kukurydzianych

Opublikowano: 15.01.2022 r., 22:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka z płatków kukurydzianych ułożone na blacie z płatkami w tle.
Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Ciasteczka z płatków kukurydzianych to opcja na naprawdę zdrowe i wartościowe danie. Mają wspaniały smak, a przy okazji zawierają mniej cukru niż sklepowe słodkości.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
203 kcal
Kcal w porcji
42 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki kukurydziane słodzone 4 szklanki (120 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Nasiona słonecznika (100 g)
  • Miód 4 łyżki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych krok po kroku

Masło włóż do rondelka i rozpuść.

Do miski przełóż płatki i nasiona słonecznika.

Całość zalej miodem.

Do płatków dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i układaj na niej uformowane i lekko spłaszczone ciastka.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek z płatków kukurydzianych

Ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetna opcja na pysze i zdrowe słodkości. Można je przygotować w kilka minut. Będą świetnym pomysłem na zdrową przekąskę dla dzieci. W dodatku są bezglutenowe, więc sprawdzą się nawet w przypadku alergii na to białko.

Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych to świetny pomysł na domowe przekąski, które można przygotować w kilka chwil. Do ich zrobienia wystarczą tylko płatki kukurydziane, a także masło. By ciastka były w pełni wegańskie, tłuszcz można zastąpić margaryną. Należą ją również roztopić. Płatki kukurydziane, które są głównym składnikiem, tych ciastek nie tylko świetnie smakują, ale również są cennym składnikiem diety. To dobre źródło fosforu, ale także magnezu, czy żelaza. Pierwiastków, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Wpływają pozytywnie głównie na działanie układu nerwowego. W tym przepisie do ciastek dodany został również słonecznik, by zwiększyć ilość dobrych tłuszczów. Całość jest przez to naprawdę zdrowa i spokojnie mogą stanowić doskonały sposób na przekąskę. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych, by były naprawdę pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest tak łatwa, że spokojnie można je przygotowywać razem z dziećmi. Ciastka, choć zdrowe są naprawdę smaczne. Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi są absolutnie zachwycające, chrupiące i uzależniające. To bogate w masło słodkości, które są przepełnione płatkami kukurydzianymi, dzięki czemu każdy kęs jest idealnie chrupiący. Ciastka rozpływają się w ustach, dlatego ciężko jest poprzestać tylko na jednym. Będą świetnym wyborem zarówno na deser, jak i podwieczorek. Można je również spakować do szkoły, czy pracy, jako drugie śniadanie. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, które zwykle mają mnóstwo cukru i konserwantów. W takim wydaniu mają tylko niewielki dodatek miodu, który można również zastąpić słodzikiem.

Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych

Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki kukurydziane słodzone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych

na 100g gotowej potrawy

To dobra alternatywa dla ciastek ze sklepu, te mają mniej cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(42g)
Energia (kcal)
484.14
203.34
Białko (g)
7.37
3.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(42g)
Węglowodany (g)
48.42
20.34
Węglowodany przyswajalne (g)
45.39
19.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(42g)
Tłuszcz (g)
31.69
13.31
Tłuszcze nasycone (g)
15.42
6.47
Tłuszcze nienasycone (g)
16.27
6.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.00
4.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.27
2.63
Cholesterol (mg)
51.19
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(42g)
Witamina A (µg (mcg))
303.57
127.50
Witamina B6 (mg)
0.84
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
1.47
0.62
Witamina C (mg)
6.45
2.71
Witamina D (µg (mcg))
1.03
0.43
Witamina E (mg)
0.59
0.25
Retinol (µg (mcg))
297.19
124.82
Tiamina (mg)
0.74
0.31
Ryboflawina (mg)
0.54
0.23
Niacyna (mg)
7.14
3.00
Foliany (µg (mcg))
157.24
66.04
Beta karoten (µg (mcg))
68.48
28.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(42g)
Sód (mg)
214.00
89.88
Potas (mg)
219.67
92.26
Wapń (mg)
27.14
11.40
Fosfor (mg)
192.95
81.04
Magnez (mg)
89.48
37.58
Żelazo (mg)
9.61
4.04
Cynk (mg)
1.55
0.65
Miedź (mg)
0.50
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z płatków kukurydzianych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z płatków kukurydzianych

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki kukurydziane słodzone
120 g
4 szklanki
8.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Nasiona słonecznika
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Koszt składników
31.00