Ciasteczka korzenne
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier puder - 6 łyżek (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 3/4 kostki (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (4 g)
Przepis na ciasteczka korzenne krok po kroku
Masło posiekaj na mniejsze kawałki i ubij w misce razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Do masła dodawaj po jednym jajku wciąż ubijając.
Do składników na ciastka przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp przyprawę do piernika i wyrób ciasto rękami.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto podziel na 2 części, każdą cienko rozwałkuj. Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciastka.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie przenieś na nią ciastka. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Polewa na pierniczki
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat ciasteczek korzennych
Ciasteczka korzenne to idealny pomysł na smaczną i słodką przekąskę dla całej rodzinny. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. Ze względu na pyszny, korzenny smak będą świetną opcją na jesienne wieczory. Sprawdzą się także jako zastępstwo dla pierniczków, gdyż smakują podobnie, a robi się je nawet szybciej. Można je ozdabiać lukrem, a także bakaliami, dzięki czemu będą się pięknie prezentować na stole.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciastka korzenne, które będą naprawdę łatwe, a przy okazji niezwykle smaczne, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego ciasteczka tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To zasługa odpowiednich proporcji, a także pysznych korzennych przypraw.
Przepis na ciasteczka korzenne jest niezwykle prosty, dlatego można użyć go by przygotować ciastka wraz z najmłodszymi domownikami. Dzięki temu, że przepis jest naprawdę nieskomplikowany, da sobie z nimi radę nawet amator. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem.
Z tego przepisu można również stworzyć herbatniki korzenne, wystarczy tylko wyciąć z pomocą dekoracyjnego noża duże kwadraty i przenieść je na blachę. W takiej opcji będą niezwykle pyszne i można ich używać do pysznych jesiennych deserów. Gdy się je pokruszy lub zblenduje świetnie sprawdzą się jako spód pysznej tarty bez pieczenia.
Te proste ciastka skradną serca każdego, kto ich spróbuje. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i mieszanki przypraw. Najlepiej do tego ciasta użyć gotowej przyprawy do piernika, warto wybierać taką, która nie ma dodatku cukru, gdyż jest on całkowicie zbędny. Można także samodzielnie stworzyć taką mieszankę, wystarczy w małym słoiczku wymieszać cynamon, kardamon, anyż, goździki i odrobinę imbiru, a wszystko to zmielić w młynku.
Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć przepyszne świąteczne ciastka, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci.
Choć mają mało cukru, są naprawdę słodkie, a połączenie ich z przyprawą do piernika sprawia, że pozwalają poczuć magię świąt.
Alergeny w ciasteczkach korzennych
Lista alergenów dla ciasteczek korzennych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek korzennych
Te ciasteczka będą zdrowym wyborem ze względu na mniejszy udział cukru, jednak nie powinny gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(52g)
Węglowodany
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy
(52g)
Składniki mineralne
(52g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.