Ciasteczka imbirowe
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Cukier puder (60 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Przepis na ciasteczka imbirowe krok po kroku
Masło posiekaj na mniejsze kawałki i ubij w misce razem z cukrem pudrem.
Do masła dodawaj po jednym jajku, wciąż ubijając.
Do składników na ciastka przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp 2 łyżeczki imbiru i jedną łyżeczkę cynamonu. Wyrób ciasto rękami.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto podziel na 2 części, każdą cienko rozwałkuj. Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciastka.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie przenieś na nią ciastka.
Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek imbirowych
Ciasteczka imbirowe to doskonała opcja na niezwykle smaczny deser, który zachwyca wspaniałym aromatem, a jeszcze lepszym smakiem. Kojarzą się z ciepłą jesienną herbatą.
Przepis na ciasteczka imbirowe to najlepsze kruche ciastka do herbaty. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w swoim domu. Na pewno przypadną do gustu szczególnie najmłodszym. Ze względu na pyszny, korzenny smak będą świetną opcją na jesienne wieczory. Sprawdzą się także jako zastępstwo dla pierniczków, gdyż smakują podobnie, a robi się je nawet szybciej. Można je ozdabiać lukrem, a także bakaliami, dzięki czemu będą się pięknie prezentować na stole. Dzięki temu, że przepis jest naprawdę nieskomplikowany, da sobie z nimi radę nawet amator. Ciasteczka wychodzą w ekspresowym tempie, więc świetnie sprawdzą się dla tych, którzy nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. W kilka minut można je upiec i cieszyć się ich niezwykłym smakiem. Choć nie są zbyt wymyślne, smakują naprawdę wybornie. To dzięki idealnym proporcjom ciasta i mieszanki przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka imbirowe, by były smaczne, a przy tym dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem dla ciebie. Powstają z niego ciasteczka tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To zasługa odpowiednich proporcji, a także pysznych korzennych przypraw. Imbir, który jest ich składnikiem, wspiera działanie układu pokarmowego i zmniejsza nudności. Imbir wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć przepyszne świąteczne ciastka, które świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Choć mają mało cukru, są naprawdę słodkie, a połączenie ich z przyprawą do piernika sprawia, że pozwalają poczuć magię świąt. Ciastka, które z niego wychodzą, zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem.
Alergeny w ciasteczkach imbirowych
Lista alergenów dla ciasteczek imbirowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasteczek imbirowych
To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(52g)
Węglowodany
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy
(52g)
Składniki mineralne
(52g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.