Przepis na choripan krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Bułkę pszenną przekrój w połowie.

Kiełbasę natnij nożem i usmaż na patelni.

Posiekaj drobno natkę pietruszki i czosnek, utrzyj z solą i dodaj sok z cytryny.

Wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną papryczkę chilli i pieprz, wymieszaj.

Usmażona kiełbasę umieść w bułce i polej sosem.

Kanapka choripan ułożona na materiale leżącym na drewnianym blacie.
Choripan
Koszt przygotowania dania
51.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
932 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Choripan - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o choripan

Choripan to tradycyjny street food kuchni Argentyńskiej. Pszenna bułka z kiełbasą jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania, dlatego danie jest bardzo popularne i często podawane. Nazwa dania pochodzi od kiełbasy chorizo oraz metody jej przygotowania, czyli smażenia kiełbasy, z języka angielskiego „pan” oznacza patelnię. Przepis na choripan jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bułka pszenna, kiełbasa chorizo, natka pietruszki, oregano, papryczka chilli, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak zrobić choripan? Bułkę pszenną przekrój w połowie. Kiełbasę natnij nożem i usmaż na patelni. Posiekaj drobno natkę pietruszki i czosnek, utrzyj z solą i dodaj sok z cytryny. Wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną papryczkę chilli i pieprz, wymieszaj. Usmażona kiełbasę umieść w bułce i polej sosem.

Chorizo to hiszpańska kiełbasa przygotowywana z mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonej papryki. Kiełbasa jest wyrobem kalorycznym, zawiera jednak dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz składniki mineralne. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pyszna i szybka kanapka z kiełbasą jest syta i pożywna. Danie zawiera dużo białka zwierzęcego, jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Danie jest doskonałym pomysłem na szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze choripan

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
345.43 kcal
932.65 kcal
Białko
12.27 g
33.12 g

Węglowodany w choripan

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
18.74 g
50.60 g
Węglowodany przyswajalne
17.17 g
46.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
4.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
24.65 g
66.54 g
Tłuszcze nasycone
7.72 g
20.84 g
Tłuszcze nienasycone
16.93 g
45.70 g
Tłuszcze jednonasycone
13.34 g
36.02 g
Tłuszcze wielonasycone
3.58 g
9.68 g
Cholesterol
49.54 mg
133.75 mg

Witaminy w przepisie na choripan

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
19.49 µg (mcg)
52.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.78 mg
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)
Witamina C
7.23 mg
19.53 mg
Witamina D
0.69 µg (mcg)
1.88 µg (mcg)
Witamina E
2.16 mg
5.83 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.34 mg
0.91 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.81 mg
Niacyna
4.84 mg
13.07 mg
Foliany
34.44 µg (mcg)
93.00 µg (mcg)
Beta karoten
233.82 µg (mcg)
631.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na choripan

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
651.97 mg
1760.33 mg
Potas
272.58 mg
735.98 mg
Wapń
88.96 mg
240.20 mg
Fosfor
137.26 mg
370.60 mg
Magnez
29.70 mg
80.20 mg
Żelazo
2.74 mg
7.40 mg
Cynk
1.40 mg
3.77 mg
Miedź
0.12 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny choripan 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w choripan

Lista alergenów dla choripan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Cena przygotowania choripan

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
400 g
8 sztuk
0.60
Za 80.0 g
Liczba opakowań 5
3.00
Za 400 g
Kiełbasa chorizo
500 g
16.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
40.00
Za 500 g
Natka pietruszki
50 g
2 pęczki
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na choripan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób