Choripan
- Bułka pszenna - 8 sztuk (400 g)
- Kiełbasa chorizo (500 g)
- Natka pietruszki - 2 pęczki (50 g)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Sok z cytryny (30 ml)
Przepis na choripan krok po kroku
Bułkę pszenną przekrój w połowie.
Kiełbasę natnij nożem i usmaż na patelni.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i czosnek, utrzyj z solą i dodaj sok z cytryny.
Wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną papryczkę chilli i pieprz, wymieszaj.
Usmażona kiełbasę umieść w bułce i polej sosem.
Więcej informacji na temat choripan
Choripan to tradycyjny street food kuchni Argentyńskiej. Pszenna bułka z kiełbasą jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania, dlatego danie jest bardzo popularne i często podawane. Nazwa dania pochodzi od kiełbasy chorizo oraz metody jej przygotowania, czyli smażenia kiełbasy, z języka angielskiego „pan” oznacza patelnię. Przepis na choripan jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bułka pszenna, kiełbasa chorizo, natka pietruszki, oregano, papryczka chilli, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Jak zrobić choripan? Bułkę pszenną przekrój w połowie. Kiełbasę natnij nożem i usmaż na patelni. Posiekaj drobno natkę pietruszki i czosnek, utrzyj z solą i dodaj sok z cytryny. Wlej oliwę z oliwek i dodaj posiekaną papryczkę chilli i pieprz, wymieszaj. Usmażona kiełbasę umieść w bułce i polej sosem.
Chorizo to hiszpańska kiełbasa przygotowywana z mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonej papryki. Kiełbasa jest wyrobem kalorycznym, zawiera jednak dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz składniki mineralne. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując pyszna i szybka kanapka z kiełbasą jest syta i pożywna. Danie zawiera dużo białka zwierzęcego, jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Danie jest doskonałym pomysłem na szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości.
Alergeny w choripan
Lista alergenów dla choripan przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
Wartości odżywcze choripan
Choripan to danie zawierające dużą ilość kalorii ze względu na dodatek tłustej kiełbasy. Danie zawiera także dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli chcesz, aby danie zawierało więcej błonnika zamień bułkę pszenną na graham.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.