Chłodnik biały
- Ogórek - 3 sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (50 g)
- Rzodkiewka - 1 pęczek (100 g)
- Maślanka 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na chłodnik biały krok po kroku
Ogórki obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki drobno pokrój lub tak jak ogórki zetrzyj na tarce.
Wymieszaj warzywa, a następnie zalej maślanką i jogurtem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Odstaw chłodnik na 30-40 minut do lodówki.
Zupę podawaj obficie posypaną koperkiem.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Salmorejo
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat chłodnika białego
Chłodnik to rodzaj zupy podawanej na zimno. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na chłodnik biały, który jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować ogólnodostępne składniki, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie.
Zaopatrz się w ogórki, koperek, rzodkiewki, maślankę lub kefir i jogurt grecki.
Nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, chłodnik będzie pyszny w smaku. W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować chłodnik w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu. Będzie się on charakteryzował niższą kalorycznością i niższą zawartością tłuszczu.
Zatem, jak zrobić chłodnik biały?
W pierwszej kolejności dokładnie umyj i obierz ze skóry ogórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, rzodkiewki drobno posiekaj i wymieszaj wszystkie warzywa.
Zalej je maślanką i jogurtem greckim, a następnie dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Postaw na prostotę, najlepiej sprawdzą się tutaj podstawowe przyprawy takie jak sól i pieprz.
Tak przygotowany chłodnik odstaw do lodówki na kilka godzin.
Jest to najlepszy pomysł na posiłek w ciągu ciepłych i upalnych dni. Podczas wysokich temperatur, które coraz częściej występują w naszej strefie geograficznej, wielu z nas traci apetyt i zapomina o spożywaniu posiłków. Oczywiście nie jest to dobry pomysł, warto postawić wtedy na chłodne, orzeźwiające napoje i posiłki.
Dlatego zapamiętaj mój prosty przepis na obiad w ciepłe dni i wykorzystaj go.
Ten tradycyjny chłodnik przygotowywany na bazie ogórków, rzodkiewek, jogurtu greckiego i maślanki będzie idealnym rozwiązaniem nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Postaw na domowy posiłek pełen warzyw dla całej swojej rodziny, nie tylko w ciągu gorących i upalnych dni. Chłodnik możesz spożywać przez cały rok.
Dlatego przygotuj wszystkie potrzebne składniki i przyrządź smaczny chłodnik biały dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w chłodniku białym
Lista alergenów dla chłodnika białego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze chłodnika białego
Jogurt grecki w wersji pełnotłustej możesz wymienić na wersję light.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.