Chleb turecki

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb turecki podany w papierze.
Chleb turecki
Chleb turecki to jeden z tych wypieków, który choć niepozorny, smakuje po prostu fantastycznie. Całość przygotujesz samodzielnie w domu z kilku składników.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
300 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Melasa (30 g)
  • Masło (40 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Kawa w proszku (mielone ziarna) (30 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Miód (50 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sól (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chleb turecki krok po kroku

Mleko podgrzej lekko. Rozmieszaj w nim melasę i drożdże. Odstaw na 20 minut.

W rondelku roztop masło i miód.

Do miski przesiej mąkę, kawę i sól. Przelej do nich masło z miodem.

Jajka utrzyj mikserem na gęstą pianę.

Do mąki dodaj pianę z jajek. Dokładnie wymieszaj. Powoli wlej też rozczyn i wsyp rodzynki. Ciasto lekko wyrób rękami.

Masę po wymieszaniu przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

Masę podziel na 2 - 3 bochenki i uformuj ich kształt rękami.

Każdy kawałek piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 - 30 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb turecki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,0% osób

Więcej informacji na temat chleba tureckiego

Chleb turecki to jeden z tych wypieków, który choć niepozorny, smakuje po prostu fantastycznie. Całość przygotujesz samodzielnie w domu z kilku składników. Aromatyczny, pełen bakalii smakuje każdemu. Ciemny kolor i lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi kawy zbożowej. Bardzo często jest wzbogacony również o melasę z karobu, jednak nie jest to składnik obowiązkowy tego pieczywa. Chlebek turecki swoją nazwę otrzymał od słynnego słodkiego wypieku z małego sklepiku tureckiego, w którym był serwowany. Pieczywo cieszyło się jednak prawdziwą furorą.

Przepis na chleb turecki to najlepszy pomysł na chleb na słodko. Upieczesz ten smaczny chlebek w piekarniku w kilka chwil. W dodatku nie potrzebujesz do tego wielu produktów. Wszystkie składniki znajdziesz w każdym sklepie. To pieczywo, które jest dość nietypowe. To dlatego, że robi się go z rodzynkami. Choć czasami dodaje się do pieczywa nasion, czy orzechów, suszone owoce nie są tak popularnym dodatkiem. Warto jednak to zmienić. Dlaczego? Gdyż ich dodatek doskonale wpływa na walory smakowe pieczywa, choć trzeba przyznać, że negatywnie na jego kaloryczność. Chleb z rodzynkami zawiera ich dużo więcej, podobnie jak cukru, jednak nie trzeba się tym martwić, jeśli sięgamy po niego tylko raz na jakiś czas.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb turecki, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jednym z głównych składników są rodzynki. To suszone owoce, które zwykle kojarzone są z deserami, np. sernikiem. Warto jednak włączyć je do codziennej diety. Dlaczego? To bogactwo błonnika, ale również innych cennych składników. Wysoka zawartość potasu pomaga obniżyć napięcie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi, a błonnik znajdujący się w rodzynkach wpływa na biochemię naczyń krwionośnych i obniża ich sztywność, co sprzyja obniżeniu nadciśnienia. Rodzynki wyróżnia również zawartość fosforu, który oddziałuje na stan naszych zębów. Dzięki zawartości kwasu oleanolowego zwalczającego bakterie w jamie ustnej wspierają walkę z objawami próchnicy.

Alergeny w chlebie tureckim

Lista alergenów dla chleba tureckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba tureckiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, nie sprawdzi się więc na diecie dla osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
277.86
300.09
Białko (g)
9.28
10.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
49.94
53.93
Węglowodany przyswajalne (g)
49.08
53.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
5.15
5.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
3.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
1.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.11
Tiamina (mg)
0.51
0.56
Ryboflawina (mg)
0.33
0.35
Niacyna (mg)
4.28
4.62
Foliany (µg (mcg))
93.62
101.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
64.42
69.57
Potas (mg)
334.03
360.75
Wapń (mg)
51.31
55.42
Fosfor (mg)
122.03
131.80
Magnez (mg)
39.52
42.69
Żelazo (mg)
3.32
3.58
Cynk (mg)
1.02
1.10
Miedź (mg)
0.15
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba tureckiego 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba tureckiego

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Melasa
30 g
15.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Kawa w proszku (mielone ziarna)
30 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
68.50