Kolacja z piekarnika

kolacja z piekarnika

Jedzenie jest nieodłączną częścią życia każdego z nas. Kolacja to jeden z podstawowych posiłków, jakie spożywamy. Na kolację można przyrządzać wiele ciekawych potraw – zarówno smażonych, jak i gotowanych czy pieczonych. Dzięki wielu możliwościom przygotowywać można ciekawe posiłki, zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi czy według diety, na której jesteśmy. Wiele osób przygotowuje dania z piekarnika. Nie dość, że są łatwe do zrobienia, to w dodatku bardzo smaczne i pożywne. Właśnie dlatego warto robić je na kolację.

Kolacja z piekarnika – pomysły na proste dania z piekarnika

Kolacja z piekarnika jest popularna na całym świecie. Ludzie uwielbiają jeść różne dania na kolacje przyrządzone w piekarniku. Nie dość, że pieczone potrawy są naprawdę pyszne, to w dodatku pożywne i proste do przyrządzenia. Co przygotować na kolację w piekarniku? Jak zrobić dobre danie dla całej rodziny? Sprawdź najciekawsze dania z piekarnika na kolację.

Szybka kolacja z piekarnika – proste przepisy na pyszne kolacje

Dlaczego warto znać przepisy na dania z piekarnika na kolację?

Kolacja z piekarnika uwielbiana jest przez ludzi na całym świecie. Dania na kolacje są chętnie jedzone przez całe rodziny, ponieważ są naprawdę dobre i pożywne. Nie dość, że kolacja z piekarnika często jest szybka w przygotowaniu, to w dodatku bywa naprawdę pożywna. Dania na kolacje z piekarnika są zdrową alternatywą dla smażonych i gotowanych w wysokiej temperaturze potraw. Dzięki piekarnikowi można przygotować dania tak, aby zminimalizować użycie oleju czy innych tłuszczów. Klasyczne smażenie na patelni zwykle wymaga wykorzystania znacznej ilości dodatkowych kalorii. Niestety, ale często negatywnie wpływa to na nasze zdrowie. Pieczenie w piekarniku pozwala unikać nadmiernego spożycia tłuszczów. To ważne, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze zdrowie.

Dlaczego jeszcze warto znać proste przepisy na dania z piekarnika? Otóż piekarnik sprawia, że łatwiej można wydobyć smak i aromat niektórych potraw. W wyniku długiego procesu pieczenia poszczególne składniki mieszają się ze sobą i uzupełniają, tworząc niepowtarzalną kompozycję smakową. Ciężko osiągnąć taką, przyrządzając danie w inny sposób. Pieczenie sprawia więc, że dania stają się wyrazistsze i bardziej zróżnicowane. Warto pamiętać również o tym, że pieczenie w piekarniku pozwala zachować większą ilość składników odżywczych w potrawie, porównując np. do innych sposobów obróbki termicznej. W piekarniku ciepło rozkłada składniki w dość łagodny sposób, co pozwala na mniejszą utratę wartości odżywczych. Właśnie to sprawia, że możemy wyciągnąć z dań z piekarnika dużo korzyści zdrowotnych.

Gotowanie w piekarniku jest bardzo wygodne i proste. Po przygotowaniu składników to piekarnik wykonuje za nas większą część pracy. W tym czasie możemy skupić się na innych obowiązkach, wypocząć lub po prostu poczekać na kolację. Pieczenie w piekarniku umożliwia niemal dowolne eksperymentowanie w kuchni. Poza klasycznymi daniami mięsnymi i warzywnymi, w piekarniku można zrobić m.in. chleb, zapiekankę czy inne ciekawe potrawy. Pieczenie daje szansę na odkrycie zupełnie nowych smaków i przygotowanie innowacyjnych posiłków na kolację. To idealny sposób nie tylko na pyszne danie, ale też stworzenie wyjątkowego doświadczenia kulinarnego.

Papryka faszerowana z kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami

Papryka to specyficzne warzywo, które można przyrządzić na wiele rozmaitych sposobów. Wśród najpopularniejszych produktów spożywczych, których użyć można do stworzenia np. farszu paprykowego do piekarnika, jest kasza jaglana. Warto dodać do niej mielone mięso z indyka, czosnek, ser gouda, pieczarki, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy i dowolne przyprawy do smaku. W ten sposób stworzyć można znakomite nadzienie do napełnienia papryki. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na kolację, faszerowana papryka może być doskonałym pomysłem. To danie, które do gustu przypadnie zwłaszcza mięsożercom.

Kaszę powinno się ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie należy obrać i pokroić na kawałki cebulę. Na tarce ściera się ser gouda, po czym opłukuje pieczarki, suszy i kroi na kawałki. Trzeba też zabrać się za paprykę. W tym celu należy ją porządnie umyć, wysuszyć i odciąć górne części z każdej papryki. Nie można zostawić w środku nasion – lepiej od razu je wyrzucić. Rozgrzej patelnię, rozpuszczając na niej olej. Wrzuć na patelnię pokrojoną na kawałki cebulę, po czym smaż przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dorzuć pieczarki. Dopraw wszystko do smaku i smaż, aż woda odparuje. Dodaj mięso z indyka, zmieszaj z całością i przesmaż składniki. Wlej do nich koncentrat pomidorowy i wsyp ugotowaną kaszę. Następnie przypraw farsz do smaku. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Do farszu dorzuć jeszcze ser, następnie nadziej nim każdą paprykę. Po przygotowaniu warzyw przykryj je odciętymi górami. Teraz  możesz przełożyć paprykę do żaroodpornego naczynia – warto nieco podlać naczynie wodą. Odstaw tak przygotowane danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz paprykę przez ok. 45 minut.

Szybka i smaczna kolacja z piekarnika – sprawdź, jak zrobić

Rolada ze schabu pieczonego – prosta, smaczna i pożywna kolacja

Rolada ze schabu to świetny pomysł na kolację dla rodziny lub dla gości. Aby przygotować pieczone danie, należy zaopatrzyć się w kilka potrzebnych składników, takich jak schab wieprzowy, bułka tarta, suszone pomidory, masło klarowane, cebula, pieczarki, olej rzepakowy, sól, pieprz i ostra papryka. Aby przyrządzić roladę, najpierw przekrój schab w połowie. Następnie dopraw mięso, nie zapominając o zostawieniu od końca minimum 1 cm. Rozłóż mięso i dopraw je do smaku. Umyte pieczarki i obraną cebulkę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż pieczarki z cebulą. Dodaj pomidory suszone pokrojone w paski. Dorzuć bułkę tartą, zmieszaj i zdejmij z ognia. Po wystudzeniu farszu rozłóż go na mięsie. Zwiń schab w roladkę i szczelnie obwiąż nićmi. Następnie obsmaż mięso na patelni rozgrzanej olejem rzepakowym. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut.

Rolada ze schabu pieczonego jest pysznym i łatwym do przygotowania daniem. Możesz wykorzystać pomysł, aby pieczonym schabem zastąpić np. klasyczny kotlet schabowy. Świetnie zastąpi też szynkę – na kolację będzie można zjeść pieczeń z pajdą chleba. Przepis jest łatwy do odtworzenia, więc świetnie poradzi z nim sobie zupełnie każdy – nawet amator gotowania. Rolada ze schabu doskonale smakuje z surówką z kapusty, a także gotowanymi ziemniaczkami. Należy pamiętać również o tym, że mięso można przygotować z zupełnie innym nadzieniem, m.in. ze szpinakiem czy serem feta. W zasadzie każdy może dopasować farsz do schabu pieczonego tak, jak lubi.

Frittata z cukinią – kolacja dla całej rodziny

Frittata to niezwykle smaczne danie, które zaserwować można na pożywną kolację. Jest prosta do przyrządzenia, więc nawet amator gotowania opanuje przepis. Frittata z cukinią jest łatwa do zrobienia. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, aby ją przyrządzić: pomidory koktajlowe, cukinia, jajka, oliwa z oliwek, ser feta, cebula, pieprz i sól. Rozgrzej piekarnik do ok. 180 st. C. Umyj cukinię i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulkę. Dodaj cukinię i posyp solą. Umyj pomidorki, następnie przekrój je na połówki. Wbij jajka do miski. Wsyp sól i pieprz, po czym dodaj pokruszoną fetę. Wymieszaj wszystko rózgą – masa powinna się zwiększyć. Do jajek z cukinią dodaj cebulę. Dorzuć pomidorki i zmieszaj wszystko razem. Przelej masę na patelnię, następnie smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wstaw patelnię z żeliwną rączką na 15-20 minut do piekarnika. Frittata musi się ściąć i zarumienić z zewnątrz. Potrawa najlepiej smakuje posypana świeżą bazylią lub oregano.

Frittatę można jeść na kolację zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie pochodzące z Włoch to przepyszny omlet, który bez problemu zrobi każdy – nawet laik w gotowaniu. Podstawą w przyrządzeniu dania są oczywiście jajka. Warto jeść je na kolację, zwłaszcza że znajduje się w nich sporo witamin, m.in. A, D, E i witaminy z grupy B. Wzbogacając frittatę również o warzywa (takie jak brokuł czy szpinak), można dostarczyć do organizmu mnóstwo wartościowych minerałów i substancji odżywczych, dzięki czemu lepiej zadbamy swoje o zdrowie i dobre samopoczucie. Jeśli nie masz pomysłu na kolację z piekarnika, zawsze warto pamiętać o  tym smacznym włoskim daniu.

Kolacja z piekarnika - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto