Chipsy bananowe
- Banan - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na chipsy bananowe krok po kroku
Banan pokrój w bardzo cienkie plasterki, obtocz w cynamonie.
Ułóż banana na blasze do pieczenia.
Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach.
Więcej informacji na temat chipsów bananowych
Chipsy bananowe to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych chipsów, które na ogół zawierają bardzo dużo soli, tłuszczów utwardzonych oraz konserwantów. Częste spożycie tych produktów zdecydowanie nie wpisuje się w ogólne zasady zdrowego żywienia. Dlatego warto szukać alternatywy - przedstawiamy domowe chipsy bananowe, które są pyszne i niskokaloryczne. Czy chipsy bananowe są zdrowe? Tak, to zdecydowanie lepszy wybór niż gotowe, słone chipsy. Do tego są niezwykle pyszne, cynamonowe i bardzo chrupiące. To idealny wybór dla osób stosujących diety odchudzające lub po prostu tych, którzy wolą sięgnąć po zdrowszą przekąskę podczas oglądania filmu. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić chipsy bananowe, które są zdrowe, pyszne i chrupiące, to ten przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Najlepsze w chipsach bananowych jest to, że samemu można dostosować rodzaj i ilość przypraw i dodatków smakowych, na przykład kakao, czy cynamonu, by chipsy w pełni odpowiadały indywidualnym preferencjom smakowym. Każdy napewno znajdzie coś dla siebie To idealny wybór dla wszystkich osób, dla których zdrowa dieta jest bardzo ważna. Przepis na chipsy bananowe z banana pieczone w piekarniku jest niezwykle łatwy i pozwala na zrobienie tej przekąski w naprawdę ekspresowym tempie. Dzięki temu można je przygotować zawsze wtedy kiedy najdzie na nie ochota. To świetna przekąska dla osób, które nie lubią i nie mają czasu na spędzanie kilku godzin na gotowaniu i cenią sobie prostotę i minimalizm w kuchni. Te chipsy można zrobić już w kilka minut, z kilku produktów, które są łatwo dostępne w każdym sklepie i na ogół większość z nas na co dzień ma je w domach. Chipsy bananowe najlepiej przygotować w piekarniku, są wtedy znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne niż chipsy smażone na głębokim tłuszczu. Domowe chipsy bananowe smakują naprawdę wspaniale i są świetnym zamiennikiem tradycyjnych chipsów. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić je krok po kroku. To przekąska z którą poradzi sobie każdy, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym krytykom kulinarnym.
Alergeny w chipsach bananowych
Lista alergenów dla chipsów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy bananowe
Wartości odżywcze chipsów bananowych
Chipsy bananowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych chipsów dla każdego.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.