Chimichurri
- Cebula szalotka - 1 mała sztuka (25 g)
- Oliwa z oliwek (150 ml)
- Ocet winny (50 ml)
- Sok z cytryny (25 ml)
Przepis na chimichurri krok po kroku
Świeże zioła umyj i posiekaj na drobne kawałki.
Zioła włóż do kielicha blendera. Czosnek obierz i również włóż do kielicha.
Szalotkę obierz i razem z oczyszczoną papryczką chilli pokrój na mniejsze kawałki. Produkty również włóż do kielicha blendera.
Do kielicha dodaj oliwę, ocet oraz sok z cytryny.
Składniki dokładnie zmiksuj.
Gotowy sos przelej do pojemnika z przykrywką.
Więcej informacji na temat chimichurri
Chimichurri to tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół podawany najczęściej jako dodatek na grilla do mięs lub sałatek. Przepis na chimichurri jest bardzo prosty wystarczy zblendować składniki w blenderze. Z racji tego, że przepis jest bardzo prosty to nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri potrzebną są składniki takie jak cebula szalotka, oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, papryczka chilli, natka pietruszki, kolendra, oregano, czosnek i sól morska.
Jak przygotować sos chimichurri? Na początek świeże zioła umyj i posiekaj na drobne kawałki. Zioła włóż do kielicha blendera. Czosnek obierz i również włóż do kielicha. Szalotkę obierz i razem z papryczką chili pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną szalotkę i papryczkę również umieść w kielichu blendera. Do kielicha dodaj oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Gotowy sos przelej do pojemnika z przykrywką. Sos możesz przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Natka pietruszki jest ziołem, które posiada lekko słony i ostry smak, dlatego świetnie zastąpi dodatek soli w diecie. Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Spożywanie witaminy C na odpowiednim poziomie wiąże się z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Podsumowując argentyński sos chimichurri jest bardzo prosty do zrobienia i poradzi sobie z tym sosem bezproblemowo każda osoba. Chimichurri możemy wykorzystać jako marynatę do mięs lub jako sos do sałatek. Bazowym składnikiem sosu są świeże zioła, które nadają niepowtarzalny smak sosu. Każde danie lub sałatka z tym sosem będzie niepowtarzalnie pyszne. Sos sprawdzi się idealnie do dań grillowych. Zaletą sosu jest to, że możemy przygotować go wcześniej i trzymać w lodówce. Dodatkowo świeże zioła dostarczą do naszego organizmu wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Alergeny w chimichurri
Lista alergenów dla chimichurri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze chimichurri
Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Spożywanie witaminy C na odpowiednim poziomie wiąże się z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.