Chimichurri

Opublikowano: 06.06.2021 r., 20:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Argentyński sos chimichurri podany w małym słoiczku.
Chimichurri
Chimichurri to doskonała propozycja na smaczny sos do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na ten smaczny i zdrowy sos.
Przygotowanie 10 min
108 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cebula szalotka 1 mała sztuka (25 g)
  • Oliwa z oliwek (150 ml)
  • Ocet winny (50 ml)
  • Sok z cytryny (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, oregano, czosnek, sól morska
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na chimichurri krok po kroku

Świeże zioła umyj i posiekaj na drobne kawałki.

Zioła włóż do kielicha blendera. Czosnek obierz i również włóż do kielicha.

Szalotkę obierz i razem z oczyszczoną papryczką chilli pokrój na mniejsze kawałki. Produkty również włóż do kielicha blendera.

Do kielicha dodaj oliwę, ocet oraz sok z cytryny.

Składniki dokładnie zmiksuj.

Gotowy sos przelej do pojemnika z przykrywką.

Jak oceniasz przepis na chimichurri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat chimichurri

Chimichurri to tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół podawany najczęściej jako dodatek na grilla do mięs lub sałatek. Przepis na chimichurri jest bardzo prosty wystarczy zblendować składniki w blenderze. Z racji tego, że przepis jest bardzo prosty to nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri potrzebną są składniki takie jak cebula szalotka, oliwa z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, pieprz, papryczka chilli, natka  pietruszki, kolendra, oregano, czosnek  i sól morska.

Jak przygotować sos chimichurri? Na początek świeże zioła umyj i posiekaj na drobne kawałki. Zioła włóż do kielicha blendera. Czosnek obierz i również włóż do kielicha. Szalotkę obierz i razem z papryczką chili pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną szalotkę i papryczkę również umieść w kielichu blendera. Do kielicha dodaj oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Gotowy sos przelej do pojemnika z przykrywką. Sos możesz przechowywać w lodówce do momentu użycia.

Natka pietruszki jest ziołem, które posiada lekko słony i ostry smak, dlatego świetnie zastąpi dodatek soli w diecie. Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Spożywanie witaminy C na odpowiednim poziomie wiąże się z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.

Podsumowując argentyński sos chimichurri jest bardzo prosty do zrobienia i poradzi sobie z tym sosem bezproblemowo każda osoba. Chimichurri możemy wykorzystać jako marynatę do mięs lub jako sos do sałatek. Bazowym składnikiem sosu są świeże zioła, które nadają niepowtarzalny smak sosu. Każde danie lub sałatka z tym sosem będzie niepowtarzalnie pyszne. Sos sprawdzi się idealnie do dań grillowych. Zaletą sosu jest to, że możemy przygotować go wcześniej i trzymać w lodówce. Dodatkowo świeże zioła dostarczą do naszego organizmu wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Alergeny w chimichurri

Lista alergenów dla chimichurri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze chimichurri

na 100g gotowej potrawy

Natka pietruszki jest doskonałym źródłem witaminy C, której odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Spożywanie witaminy C na odpowiednim poziomie wiąże się z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
544.00
108.80
Białko (g)
0.28
0.06
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.00
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
2.56
0.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.21
0.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
60.03
12.01
Tłuszcze nasycone (g)
9.93
1.99
Tłuszcze nienasycone (g)
50.11
10.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
43.80
8.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.31
1.26
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.67
0.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
8.64
1.73
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.03
0.01
Foliany (µg (mcg))
5.40
1.08
Beta karoten (µg (mcg))
0.40
0.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
3.50
0.70
Potas (mg)
58.90
11.78
Wapń (mg)
6.30
1.26
Fosfor (mg)
8.40
1.68
Magnez (mg)
3.70
0.74
Żelazo (mg)
0.50
0.10
Cynk (mg)
0.05
0.01
Miedź (mg)
0.01
0.00
Mangan (mg)
0.03
0.01
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chimichurri 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chimichurri

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula szalotka
25 g
1 mała sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 g
Oliwa z oliwek
150 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Ocet winny
50 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Sok z cytryny
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
34.00