Chatka puchatka (ciasto)
- Herbatniki (180 g)
- Masa krówkowa (300 g)
- Banan - 2 małe sztuki (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (125 g)
- Cukier puder (40 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na chatkę puchatka (ciasto) krok po kroku
Na deskę do krojenia ułóż folię aluminiową.
Na folii ułóż warstwę herbatników (3 szt x 6 szt).
Na herbatniki rozsmaruj 200 gram masy krówkowej i przykryj ją drugą warstwą herbatników.
100 gram śmietany oraz serek mascarpone ubij do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Pod koniec miksowania do kremu dodaj 30 gram cukru pudru.
Krem śmietanowy rozsmaruj na herbatnikach.
Banany obierz ze skóry, pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w linii prostej na środku herbatników.
Banany posmaruj pozostałą masą krówkową.
Herbatniki unieś z obu stron w kierunku bananów (powinno powstać ciasto o przekroju trójkąta).
100 gram śmietany ubij na sztywną pianę, dodaj do niej pozostały cukier puder i wymieszaj.
Bitą śmietaną wypełnij lukę między herbatnikami i wyrównaj ją.
Ciasto owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia rozgrzej w garnku pozostałą śmietanę, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej kawałki czekolady.
Czekoladę pozostaw na kilka minut w gorącej śmietance i wymieszaj ją do powstania jednolitej polewy.
Polewę pozostaw do zgęstnienia.
Ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii i polej polewą czekoladową.
Następnie ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła.
Gotowe ciasto podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.
Więcej informacji na temat chatki puchatka (ciasta)
Chatka puchatka to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę urodzinową dla dzieci. Ciasto możesz podać także jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Prosty przepis na chatkę puchatka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, masa krówkowa, banan, śmietanka 30%, mascarpone, cukier puder oraz czekolada gorzka.
A jak zrobić ciasto chatka puchatka? Na folii ułóż warstwę herbatników (3 szt x 6 szt). Na herbatniki rozsmaruj 200 gram masy krówkowej i przykryj ją drugą warstwą herbatników. 100 gram śmietany oraz serek mascarpone ubij do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Pod koniec miksowania do kremu dodaj 30 gram cukru pudru. Krem śmietanowy rozsmaruj na herbatnikach. Banany obierz ze skóry, pokrój je na mniejsze kawałki i ułóż w linii prostej na środku herbatników. Banany posmaruj pozostałą masą krówkową. Herbatniki unieś z obu stron w kierunku bananów (powinno powstać ciasto o przekroju trójkąta). Przygotuj bitą śmietanę, wypełnij lukę między herbatnikami i wyrównaj ją. Ciasto owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia rozgrzej w garnku pozostałą śmietanę, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej kawałki czekolady. Czekoladę pozostaw na kilka minut w gorącej śmietance i wymieszaj ją do powstania jednolitej polewy. Ciasto wyciągnij z lodówki, odwiń z folii i polej polewą czekoladową. Następnie ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić łatwe ciasto bez pieczenia. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia dopiero na następny dzień. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w chatce puchatka (cieście)
Lista alergenów dla chatki puchatka (ciasta) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- masa krówkowa
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze chatki puchatka (ciasta)
Ciasto chatka puchatka stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie (szczególnie redukcyjnej).
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.