Cesneková polévka
- Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (1000 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (250 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (150 g)
- Bagietka francuska (600 g)
Przepis na cesneková polévka krok po kroku
W garnku umieść udka z kurczaka i wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w kostkę.
Gotuj jeszcze 20 minut.
Na tarce zetrzyj ser żółty.
Przecedź bulion.
Mięso oczyść z kości i porwij na mniejsze kawałki.
Bulion zagotuj i wbij do niego roztrzepane jajka, mieszaj aż jajka się zetną.
Dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
W misce umieść ser i posiekaną natkę pietruszki oraz mięso i warzywa, wlej zupę i wymieszaj.
Podawaj z bagietką, możesz z niej także przygotować grzanki.
Więcej informacji na temat cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na chłodne zimowe wieczory. Przepis na česneková polévka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ja ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, czosnek, ser żółty, bagietka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jajko, natka pietruszki.
Jak zrobić zupę česneková polévka? W garnku umieść udka z kurczaka i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Na tarce zetrzyj ser żółty. Przecedź bulion. Mięso oczyść z kości i porwij na mniejsze kawałki. Bulion zagotuj i wbij do niego roztrzepane jajka, mieszaj, aż jajka się zetną. Dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. W misce umieść ser i posiekaną natkę pietruszki oraz mięso i warzywa, wlej zupę i wymieszaj. Podawaj z bagietką, możesz z niej także przygotować grzanki.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszna zupa česneková polévka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dość wyrazista w smaku, możesz go delikatnie złagodzić dodatkiem kwaśnej śmietany. Czosnkowa zupa ma silne właściwości bakteriobójcze i zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.
Alergeny w cesneková polévka
Lista alergenów dla cesneková polévka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze cesneková polévka
Česneková polévka to zupa zawierająca dużo białka zwierzęcego. Zupa jest także dobrym źródłem substancji bakteriobójczych oraz witaminy C. Możesz zamienić bagietkę na chleb żytni, danie zyska więcej błonnika.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.