Cesneková polévka

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czosnkowa zupa w misce.
Česneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa czeska. Przygotowuje się ją w dość niecodzienny sposób, lecz jest pyszna i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 70 min
937 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (1000 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (250 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser żółty (150 g)
  • Bagietka francuska (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na cesneková polévka krok po kroku

W garnku umieść udka z kurczaka i wlej wodę (3 litry), dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w kostkę.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Na tarce zetrzyj ser żółty.

Przecedź bulion.

Mięso oczyść z kości i porwij na mniejsze kawałki.

Bulion zagotuj i wbij do niego roztrzepane jajka, mieszaj aż jajka się zetną.

Dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.

W misce umieść ser i posiekaną natkę pietruszki oraz mięso i warzywa, wlej zupę i wymieszaj.

Podawaj z bagietką, możesz z niej także przygotować grzanki.

Jak oceniasz przepis na cesneková polévka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat cesneková polévka

Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na chłodne zimowe wieczory. Przepis na česneková polévka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ja ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, marchew, seler, pietruszka, czosnek, ser żółty, bagietka, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jajko, natka pietruszki.

Jak zrobić zupę česneková polévka? W garnku umieść udka z kurczaka i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Obierz marchew, seler i pietruszkę i pokrój w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Na tarce zetrzyj ser żółty. Przecedź bulion. Mięso oczyść z kości i porwij na mniejsze kawałki. Bulion zagotuj i wbij do niego roztrzepane jajka, mieszaj, aż jajka się zetną. Dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. W misce umieść ser i posiekaną natkę pietruszki oraz mięso i warzywa, wlej zupę i wymieszaj. Podawaj z bagietką, możesz z niej także przygotować grzanki.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna zupa česneková polévka to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dość wyrazista w smaku, możesz go delikatnie złagodzić dodatkiem kwaśnej śmietany. Czosnkowa zupa ma silne właściwości bakteriobójcze i zawiera sporą ilość białka zwierzęcego.

Alergeny w cesneková polévka

Lista alergenów dla cesneková polévka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Wartości odżywcze cesneková polévka

na 100g gotowej potrawy

Česneková polévka to zupa zawierająca dużo białka zwierzęcego. Zupa jest także dobrym źródłem substancji bakteriobójczych oraz witaminy C. Możesz zamienić bagietkę na chleb żytni, danie zyska więcej błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
187.47
937.34
Białko (g)
11.40
57.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
15.02
75.12
Węglowodany przyswajalne (g)
13.72
68.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
6.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
9.00
45.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
19.91
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
25.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
16.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
8.40
Cholesterol (mg)
72.43
362.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
116.73
583.64
Witamina B6 (mg)
0.20
0.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.86
Witamina C (mg)
4.02
20.12
Witamina D (µg (mcg))
0.23
1.16
Witamina E (mg)
0.32
1.62
Retinol (µg (mcg))
33.13
165.66
Tiamina (mg)
0.21
1.05
Ryboflawina (mg)
0.22
1.11
Niacyna (mg)
3.10
15.50
Foliany (µg (mcg))
43.62
218.11
Beta karoten (µg (mcg))
839.34
4196.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
241.59
1207.96
Potas (mg)
184.80
924.02
Wapń (mg)
70.08
350.40
Fosfor (mg)
147.60
738.02
Magnez (mg)
22.45
112.25
Żelazo (mg)
1.50
7.50
Cynk (mg)
1.22
6.11
Miedź (mg)
0.08
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny cesneková polévka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cesneková polévka

Koszt składników
49.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
4 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Marchewka
250 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Koszt składników
49.20