Przepis na casu marzu krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.

Na patelnię dodaj ser casu marzu i podgrzej do rozpuszczenia.

Wlej śmietankę kremówkę, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.

Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu.

Posiekaj koper i natkę pietruszki.

Dodaj do sosu i wymieszaj.

Kremowy sos podawaj w sosjerce.

Casu marzu podane w brązowej miseczce.
Casu marzu
Koszt przygotowania dania
20.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
28

Casu marzu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o casu marzu

Casu marzu to bardzo dobry pomysł na tradycyjny włoski ser przygotowywany z mleka owczego. Ser przygotowywany jest poprzez dodanie do niego larw much. Dzięki temu zabiegowi w serze zachodzi odpowiednia fermentacja. Spożywa się go z żyjącymi larwami, które są dość ruchliwe i należy uważać, aby nie wyskoczyły z talerza. Najdroższy ser świata w smaku przypomina gorgonzolę. Jeśli nie jesteś fanem mocnych wrażeń, lepiej przygotuj sos z dodatkiem gorgonzoli. Ser z sardynii to najlepszy sposób na dawkę adrenaliny w kuchni i zaspokojenie swoich kulinarnych fantazji. Prosty przepis na sos na bazie casu marzu jest najlepszy jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Przepis na casu marzu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować prosty sos. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser casu marzu, cebula, śmietana kremówka, parmezan, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, masło klarowane.

Jak zrobić casu marzu? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Na patelnię dodaj ser casu marzu i podgrzej do rozpuszczenia. Wlej śmietankę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Dodaj do sosu i wymieszaj. Kremowy sos podawaj w sosjerce.

Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Sery są doskonałym źródłem wapnia. Który jest podstawowym budulcem naszych kości.

Podsumowując pyszny sos z najdroższego włoskiego sera z larwami jest bardzo intensywny w smaku. Przed przygotowaniem sosu ser umieść w szczelnie zamykanej torebce. Pozwoli to pozbyć się larw much. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owoców morza i ryb.

Wartości odżywcze casu marzu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
179.38 kcal
269.07 kcal
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Białko
6.29 g
9.44 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej

Węglowodany w casu marzu

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
3.49 g
5.23 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.03 g
4.54 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
0.69 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
15.52 g
23.27 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
13.31 g
19.96 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.21 g
3.31 g
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na casu marzu

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
177.74 mg
266.62 mg
Brak danych dla: casu marzu (ser z larwami).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny casu marzu 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w casu marzu

Lista alergenów dla casu marzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

W przepisie na casu marzu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • casu marzu (ser z larwami)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania casu marzu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Casu marzu (ser z larwami)
200 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Jak oceniasz przepis na casu marzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób