Casu marzu
- Ser parmezan (100 g)
- Casu marzu (ser z larwami) (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (120 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na casu marzu krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
Na patelnię dodaj ser casu marzu i podgrzej do rozpuszczenia.
Wlej śmietankę kremówkę, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
Dodaj do sosu i wymieszaj.
Kremowy sos podawaj w sosjerce.
Więcej informacji na temat casu marzu
Casu marzu to bardzo dobry pomysł na tradycyjny włoski ser przygotowywany z mleka owczego. Ser przygotowywany jest poprzez dodanie do niego larw much. Dzięki temu zabiegowi w serze zachodzi odpowiednia fermentacja. Spożywa się go z żyjącymi larwami, które są dość ruchliwe i należy uważać, aby nie wyskoczyły z talerza. Najdroższy ser świata w smaku przypomina gorgonzolę. Jeśli nie jesteś fanem mocnych wrażeń, lepiej przygotuj sos z dodatkiem gorgonzoli. Ser z sardynii to najlepszy sposób na dawkę adrenaliny w kuchni i zaspokojenie swoich kulinarnych fantazji. Prosty przepis na sos na bazie casu marzu jest najlepszy jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Przepis na casu marzu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować prosty sos. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser casu marzu, cebula, śmietana kremówka, parmezan, sól, pieprz, koper, natka pietruszki, masło klarowane.
Jak zrobić casu marzu? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Na patelnię dodaj ser casu marzu i podgrzej do rozpuszczenia. Wlej śmietankę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut. Zetrzyj parmezan na tarce i dodaj do sosu. Posiekaj koper i natkę pietruszki. Dodaj do sosu i wymieszaj. Kremowy sos podawaj w sosjerce.
Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Sery są doskonałym źródłem wapnia. Który jest podstawowym budulcem naszych kości.
Podsumowując pyszny sos z najdroższego włoskiego sera z larwami jest bardzo intensywny w smaku. Przed przygotowaniem sosu ser umieść w szczelnie zamykanej torebce. Pozwoli to pozbyć się larw much. Sos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek do owoców morza i ryb.
Alergeny w casu marzu
Lista alergenów dla casu marzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
W przepisie na casu marzu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- casu marzu (ser z larwami)
Wartości odżywcze casu marzu
Casu marzu to bardzo dobre źródło wapnia w diecie. Ser jest dość kaloryczny i zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Ser jest także źródłem składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.