Buraczki zasmażane po staropolsku

Opublikowano: 10.10.2022 r., 23:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne buraczki zasmażane danie
Buraczki zasmażane po staropolsku
Buraczki zasmażane po staropolsku to idealny dodatek do dania głównego. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przygotuj je w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
7
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Buraki gotowane - 4 sztuki (300 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka krupczatka - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na buraczki zasmażane po staropolsku krok po kroku

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce, masło rozpuść w rondelku.

Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem.

Dodaj starte na tarce buraki i wymieszaj.

Wlej śmietanę i odrobinę wody.

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Jak oceniasz przepis na buraczki zasmażane po staropolsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat buraczków zasmażanych po staropolsku

Buraczki zasmażane po staropolsku to idealny pomysł na dodatek do dań obiadowych.

Pamiętaj, aby zawsze w towarzystwie mięsa i ziemniaków znalazła się spora dawka świeżych warzyw.

Zatem, jak zrobić buraczki zasmażane po staropolsku?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w buraki, masło, mąkę, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Ugotowane buraki zetrzyj na tarce, masło rozpuść w rondelku. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Dodaj starte na tarce buraki i wymieszaj. Wlej śmietanę i odrobinę wody. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól i pieprz. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Nasz pyszne buraczki są dobre do obiadu.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już wiesz, jak powstają nasze buraczki, wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten.

Wypróbuj mój przepis na buraczki zasmażane po staropolsku i przekonaj się, jakie są smaczne.

Alergeny w buraczkach zasmażanych po staropolsku

Lista alergenów dla buraczków zasmażanych po staropolsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka

Wartości odżywcze buraczków zasmażanych po staropolsku

na 100g gotowej potrawy

Możesz samodzielnie ugotować buraki lub kupić już ugotowane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
85.74
0.00
Białko (g)
2.14
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
13.49
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.72
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
3.01
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.00
Cholesterol (mg)
7.81
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
25.32
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.00
Witamina C (mg)
4.50
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.00
Retinol (µg (mcg))
23.21
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.00
Ryboflawina (mg)
0.07
0.00
Niacyna (mg)
0.66
0.00
Foliany (µg (mcg))
77.22
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
22.84
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
68.51
0.00
Potas (mg)
277.03
0.00
Wapń (mg)
24.95
0.00
Fosfor (mg)
42.75
0.00
Magnez (mg)
21.38
0.00
Żelazo (mg)
1.08
0.00
Cynk (mg)
0.37
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Mangan (mg)
0.33
0.00
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków zasmażanych po staropolsku 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków zasmażanych po staropolsku

Koszt składników
17.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
300 g
4 sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Śmietana 12%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Mąka krupczatka
20 g
2 łyżki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
17.90