Przepis na bułeczki z serem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito, łyżka

Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.

Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.

Zacząć zagniatać ciasto i dodać całe jajko oraz 2 żółtka. Białko z jajka zostawiamy aby posmarować później nim bułeczki.

Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ser przetrzyj przez sitko.

Do sera dodaj żółtka i 1 opakowane cukru z prawdziwą wanilią. Wymieszaj.

Ciasto podziel na 12 części.

Każdą część lekko rozciągnij aby otrzymać okrągły placek średniej grubości.

Placki ciastka połóż na blaszce wyłożonej papierem.

Na środek każdego placka połóż porcję sera.

Drożdżówki posmaruj białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki.

Bułeczki piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Często zadawane pytania

Bułeczki z serem podane na drewnianej desce, na jutowej ściereczce, obok szklanka z mlekiem
Bułeczki z serem
Koszt przygotowania dania
18.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Bułeczki z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułeczkach z serem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Bułeczki z serem to kolejna, wyśmienita propozycja na drożdżowe wypieki. Bułeczki z serem białym, obok drożdżówek z makiem, owocami i budyniem, to jedna z najpopularniejszych propozycji słodkich bułek. Domowe bułeczki drożdżowe z serem są najsmaczniejsze, idealnie sprawdzą się jako słodki podwieczorek czy dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania. Przepis na bułeczki z serem jest szybki i łatwy w wykonaniu tak jak na każde domowe drożdżówki. A jak zrobić bułki drożdżowe z serem dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Słodkie bułki z serem to wyśmienita i fajna propozycja na słodką przekąskę Wykonane z twarogiem wiejskim będą mieć niepowtarzalny smak prawdziwego sera białego twarogowego.

Wartości odżywcze bułeczek z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kalorie)
240.59 kcal
283.90 kcal
Białko
10.16 g
11.99 g

Węglowodany w bułeczkach z serem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany
30.08 g
35.49 g
Węglowodany przyswajalne
29.96 g
35.35 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz
8.99 g
10.61 g
Tłuszcze nasycone
5.94 g
7.01 g
Tłuszcze nienasycone
3.05 g
3.60 g

Witaminy w przepisie na bułeczki z serem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Tiamina
0.38 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.33 mg
Niacyna
2.34 mg
2.76 mg
Foliany
70.39 µg (mcg)
83.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki z serem

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód
116.47 mg
137.44 mg
Potas
115.74 mg
136.57 mg
Wapń
63.11 mg
74.47 mg
Fosfor
138.41 mg
163.33 mg
Magnez
17.02 mg
20.09 mg
Żelazo
2.01 mg
2.38 mg
Cynk
0.74 mg
0.87 mg
Miedź
0.08 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach z serem

Lista alergenów dla bułeczek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania bułeczek z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3,6 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
70 g
0,3 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
2 opakowania
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na bułeczki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób