Bułeczki z serem

Opublikowano: 06.02.2022 r., 18:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki serowe na drewnianej desce
Bułeczki z serem
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepsze, słodkie bułeczki z serem. Wyśmienite drożdżówki z białym serem twarogowym idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 25 min
283 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 3,6 szklanki (500 g)
  • Masło - 0,5 kostki (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 0,3 szklanki (70 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Ser twarogowy półtłusty - 2 opakowania (500 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito, łyżka

Przepis na bułeczki z serem krok po kroku

Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.

W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.

Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.

Zacząć zagniatać ciasto i dodać całe jajko oraz 2 żółtka. Białko z jajka zostawiamy aby posmarować później nim bułeczki.

Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ser przetrzyj przez sitko.

Do sera dodaj żółtka i 1 opakowane cukru z prawdziwą wanilią. Wymieszaj.

Ciasto podziel na 12 części.

Każdą część lekko rozciągnij aby otrzymać okrągły placek średniej grubości.

Placki ciastka połóż na blaszce wyłożonej papierem.

Na środek każdego placka połóż porcję sera.

Drożdżówki posmaruj białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki.

Bułeczki piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Jak oceniasz przepis na bułeczki z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bułeczek z serem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Bułeczki z serem to kolejna, wyśmienita propozycja na drożdżowe wypieki. Bułeczki z serem białym, obok drożdżówek z makiem, owocami i budyniem, to jedna z najpopularniejszych propozycji słodkich bułek. Domowe bułeczki drożdżowe z serem są najsmaczniejsze, idealnie sprawdzą się jako słodki podwieczorek czy dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania. Przepis na bułeczki z serem jest szybki i łatwy w wykonaniu tak jak na każde domowe drożdżówki. A jak zrobić bułki drożdżowe z serem dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Słodkie bułki z serem to wyśmienita i fajna propozycja na słodką przekąskę Wykonane z twarogiem wiejskim będą mieć niepowtarzalny smak prawdziwego sera białego twarogowego.

Alergeny w bułeczkach z serem

Lista alergenów dla bułeczek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze bułeczek z serem

na 100g gotowej potrawy

Bułeczki z serem to pyszne, słodkie drożdżówki. Przygotowane są jednak z tradycyjnych składników dlatego powinny być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
240.59
283.90
Białko (g)
10.16
11.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
30.08
35.49
Węglowodany przyswajalne (g)
29.96
35.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
8.99
10.61
Tłuszcze nasycone (g)
5.94
7.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.05
3.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.10
Tiamina (mg)
0.38
0.45
Ryboflawina (mg)
0.28
0.33
Niacyna (mg)
2.34
2.76
Foliany (µg (mcg))
70.39
83.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
116.47
137.44
Potas (mg)
115.74
136.57
Wapń (mg)
63.11
74.47
Fosfor (mg)
138.41
163.33
Magnez (mg)
17.02
20.09
Żelazo (mg)
2.01
2.38
Cynk (mg)
0.74
0.87
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek z serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek z serem

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3,6 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
70 g
0,3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Ser twarogowy półtłusty
500 g
2 opakowania
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
39.50