Bułeczki z serem
- Mąka pszenna typ 550 - 3,6 szklanki (500 g)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 0,3 szklanki (70 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 2 opakowania (500 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
Przepis na bułeczki z serem krok po kroku
Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.
Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.
Zacząć zagniatać ciasto i dodać całe jajko oraz 2 żółtka. Białko z jajka zostawiamy aby posmarować później nim bułeczki.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ser przetrzyj przez sitko.
Do sera dodaj żółtka i 1 opakowane cukru z prawdziwą wanilią. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 12 części.
Każdą część lekko rozciągnij aby otrzymać okrągły placek średniej grubości.
Placki ciastka połóż na blaszce wyłożonej papierem.
Na środek każdego placka połóż porcję sera.
Drożdżówki posmaruj białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posmaruj drożdżówki.
Bułeczki piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat bułeczek z serem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułeczki z serem to kolejna, wyśmienita propozycja na drożdżowe wypieki. Bułeczki z serem białym, obok drożdżówek z makiem, owocami i budyniem, to jedna z najpopularniejszych propozycji słodkich bułek. Domowe bułeczki drożdżowe z serem są najsmaczniejsze, idealnie sprawdzą się jako słodki podwieczorek czy dodatek do pierwszego lub drugiego śniadania. Przepis na bułeczki z serem jest szybki i łatwy w wykonaniu tak jak na każde domowe drożdżówki. A jak zrobić bułki drożdżowe z serem dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Słodkie bułki z serem to wyśmienita i fajna propozycja na słodką przekąskę Wykonane z twarogiem wiejskim będą mieć niepowtarzalny smak prawdziwego sera białego twarogowego.
Alergeny w bułeczkach z serem
Lista alergenów dla bułeczek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze bułeczek z serem
Bułeczki z serem to pyszne, słodkie drożdżówki. Przygotowane są jednak z tradycyjnych składników dlatego powinny być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.