Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 13 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Zrób rozczyn z drożdży - czyli do ciepłego mleka (250ml) dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. W między czasie odważ 600g mąki. Resztę zostaw na kruszonkę.

Przygotuj 90g cukru, 2 jajka, pozostałe mleko, sól oraz 90g roztopionego masła. Wszystkie składniki połącz z wyrośniętym rozczynem, z wyjątkiem tłuszczu - dodaj go pod koniec . Wyrób ciasto. Odstaw je na około 1,5h do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich bułeczki. Odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

W między czasie przygotuj śliwki, usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem (90g) i cynamonem.

Wyrośnięte bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia w odstępach. Na każdej zrób miejsce na śliwki i ułóż je.

Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę. Wyrób ją ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Udekoruj bułeczki, a następnie piecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką na talerzu
Bułeczki drożdżowe ze śliwką
Koszt przygotowania dania
13.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
342 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułeczkach drożdżowych ze śliwkami

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł na deser do kawy lub przekąską dla dzieci na II śniadanie lub podwieczorek. Ciasto na bułeczki jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie drożdżowego ciasta z owocami i kruszonką sprawdzi się również jako podwieczorek na rodzinnym obiedzie. Smak bułeczek drożdżowych możesz wzbogacić o cynamon i cukier waniliowy zawarty w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami? Na początek należy rozrobić rozczyn z drożdży. W między czasie odważ 600g mąki. Następnie przygotuj 90g cukru, 2 jajka, mleko, sól i 90g roztopionego masła. Połącz składniki z wyjątkiem masła. Dodaj go dopiero pod koniec wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie usuń pestki ze śliwek i wymieszaj je z cynamonem cukrem (90g). Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich bułeczki. Ponownie odstaw je do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie w każdej bułeczce zrób miejsca na śliwki i ułóż je. Z reszty składników przygotuj kruszonkę, którą możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Bułeczki ozdób kruszoną i piecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się II śniadanie, podwieczorek lub deser. Bułeczki maślane w swoim składzie zawierają śliwki wiele prozdrowotnych właściwości. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami idealnie sprawdzą się jako prosty i słodki dodatek do jedzenia w ciągu dnia. Ten prosty przepis to pomysł dobre bułeczki, które trzeba koniecznie spróbować. Drożdżówki na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da pyszne połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.

Wartości odżywcze bułeczek drożdżowych ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
244.52 kcal
342.32 kcal
Białko
4.39 g
6.14 g

Węglowodany w bułeczkach drożdżowych ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
40.42 g
56.58 g
Węglowodany przyswajalne
39.52 g
55.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
1.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
7.38 g
10.34 g
Tłuszcze nasycone
4.85 g
6.80 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
3.54 g
Tłuszcze jednonasycone
2.07 g
2.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
0.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
37.29 mg
52.21 mg

Witaminy w przepisie na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
67.20 µg (mcg)
94.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.56 mg
2.18 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
63.25 µg (mcg)
88.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.45 mg
3.43 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
74.99 µg (mcg)
104.98 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
43.97 µg (mcg)
61.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
73.50 mg
102.90 mg
Potas
116.25 mg
162.75 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
42.05 mg
58.87 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
72.77 mg
101.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
10.69 mg
14.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
3.48 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek drożdżowych ze śliwkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułeczkach drożdżowych ze śliwkami

Lista alergenów dla bułeczek drożdżowych ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania bułeczek drożdżowych ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
675 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.55
Za 675 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
550 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.38
Za 550 ml
Sól
3 g
1/2 lyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Śliwki
350 g
25 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
25.90
Jak oceniasz przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób