Bułeczki drożdżowe ze śliwkami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (675 g)
- Drożdże świeże (35 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% (550 ml)
- Sól - 1/2 lyżeczki (3 g)
- Masło (150 g)
- Śliwki - 25 sztuk (350 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami krok po kroku
Zrób rozczyn z drożdży - czyli do ciepłego mleka (250ml) dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. W między czasie odważ 600g mąki. Resztę zostaw na kruszonkę.
Przygotuj 90g cukru, 2 jajka, pozostałe mleko, sól oraz 90g roztopionego masła. Wszystkie składniki połącz z wyrośniętym rozczynem, z wyjątkiem tłuszczu - dodaj go pod koniec . Wyrób ciasto. Odstaw je na około 1,5h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich bułeczki. Odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
W między czasie przygotuj śliwki, usuń pestki. Wymieszaj je z cukrem (90g) i cynamonem.
Wyrośnięte bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia w odstępach. Na każdej zrób miejsce na śliwki i ułóż je.
Z pozostałych składników przygotuj kruszonkę. Wyrób ją ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Udekoruj bułeczki, a następnie piecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułeczek drożdżowych ze śliwkami
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł na deser do kawy lub przekąską dla dzieci na II śniadanie lub podwieczorek. Ciasto na bułeczki jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie drożdżowego ciasta z owocami i kruszonką sprawdzi się również jako podwieczorek na rodzinnym obiedzie. Smak bułeczek drożdżowych możesz wzbogacić o cynamon i cukier waniliowy zawarty w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami? Na początek należy rozrobić rozczyn z drożdży. W między czasie odważ 600g mąki. Następnie przygotuj 90g cukru, 2 jajka, mleko, sól i 90g roztopionego masła. Połącz składniki z wyjątkiem masła. Dodaj go dopiero pod koniec wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstaw na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie usuń pestki ze śliwek i wymieszaj je z cynamonem cukrem (90g). Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i uformuj z nich bułeczki. Ponownie odstaw je do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie w każdej bułeczce zrób miejsca na śliwki i ułóż je. Z reszty składników przygotuj kruszonkę, którą możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Bułeczki ozdób kruszoną i piecz je w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na bułeczki drożdżowe ze śliwkami to doskonały pomysł słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się II śniadanie, podwieczorek lub deser. Bułeczki maślane w swoim składzie zawierają śliwki wiele prozdrowotnych właściwości. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami idealnie sprawdzą się jako prosty i słodki dodatek do jedzenia w ciągu dnia. Ten prosty przepis to pomysł dobre bułeczki, które trzeba koniecznie spróbować. Drożdżówki na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da pyszne połączenie, którym będzie zachwycał się każdy.
Alergeny w bułeczkach drożdżowych ze śliwkami
Lista alergenów dla bułeczek drożdżowych ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze bułeczek drożdżowych ze śliwkami
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.