Bułeczki bao
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Udko kurczaka bez skóry - 5 sztuk (600 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Imbir korzeń - 1 kawałek (10 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
- Majonez - 5 łyżek (50 g)
- Ketchup - 1 łyżka (10 g)
- Papryczka Jalapeno - 3 łyżki (30 g)
Przepis na bułeczki bao krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i proszek do pieczenia.
Wlej mleko i olej, wyrabiaj ciasto w robocie przez 7 minut.
Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia.
Udka kurczaka duś na oleju przez godzinę czasu.
Majonez wymieszaj z ketchupem i posiekanymi drobno papryczkami.
Mięso z udek z kurczaka oddziel od kości i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem.
Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Z wyrośniętego ciasta uformuj małe bułeczki i ugotuj na parze za pomocą bambusowego naczynia.
Przekrój bułeczki na pół, posmaruj sosem i dodaj posiekane mięso.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułeczek bao
Bułeczki bao zyskały na popularności w ostatnim czasie, nie ma się co dziwić, są niezwykle pyszne i pożywne, a o rodzaju farszu możesz zdecydować sam.
Jest to tradycyjna potrawa kuchni chińskiej, do przygotowania bułeczek bao w domu potrzebujesz podstawowe składniki takie jak: mąka, drożdże, cukier, sól, proszek do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, udko z kurczaka, czosnek, imbir, sos sojowy. Dodatkowo przygotowałam domowy sos na bazie majonezu, wymieszaj go z ketchupem i drobno posiekanymi papryczkami.
Mój przepis na bułeczki bao to będzie idealny pomysł na domowy obiad, o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Dlatego, jeśli jesteś na diecie roślinnej postaw na farsz na bazie warzyw, moja propozycja będzie zawierać szarpane mięso kurczaka. Moje bułeczki powstały na bazie mąki pszennej, która zawiera gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Zatem, jak zrobić bułeczki bao?
W pierwszej kolejności mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól i proszek do pieczenia. Wlej mleko i olej, wyrabiaj ciasto w robocie przez 7 minut. Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie udka kurczaka duś na oleju przez godzinę czasu. Majonez wymieszaj z ketchupem i posiekanymi drobno papryczkami. Mięso z udek z kurczaka oddziel od kości i wymieszaj z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Z wyrośniętego ciasta uformuj małe bułeczki i ugotuj na parze za pomocą bambusowego naczynia. Gotuj je około 15 minut.
Przekrój bułeczki na pół, posmaruj sosem i dodaj posiekane mięso. Nasze domowe, tradycyjne bułeczki są dobre do spożycia. Skoro już wiesz, ile czasu to zajmuje, koniecznie przygotuj je w swoim domu i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w bułeczkach bao
Lista alergenów dla bułeczek bao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze bułeczek bao
Dodatkowo możesz dodać czerwoną kapustę.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.