Brownie z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Płatki owsiane (200 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
- Mleko 3,2% - niecałe pół szklanki (100 ml)
- Rodzynki (200 g)
- Banan - 2 średnie sztuki (250 g)
Przepis na brownie z ciecierzycy krok po kroku
Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej.
Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość.
W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy.
Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z ciecierzycą
Brownie z ciecierzycy to sprawdzony przepis na najlepsze zdrowe ciasto bez glutenu. Fit ciasto możesz przygotować z ciecierzycy z puszki lub suchych ziaren, gotowanych bezpośrednio przed zrobieniem ciasta. Przepis na brownie z ciecierzycy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia brownie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, czekolada gorzka, rodzynki, banan, jajka, płatki owsiane, mleko.
Jak zrobić brownie z ciecierzycy? Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej. Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość. W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Banany to bardzo popularne na świecie owoce. Wyróżnia się dwie odmiany bananów słodką i wytrawną. Wytrawna odmiana plantanów nazywa się Plantan. Plantany są odpowiednie do spożycia dopiero po poddaniu ich obróbce termicznej. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada powinna zawierać go od 70 do nawet 100%. Im wyższa zawartość kakao, tym mniejszy dodatek cukru do wyrobu. Gorzkie czekolady lepiej sprawdzają się w przygotowaniu słodkich wypieków, gdyż nadają im bardziej wyrazistego smaku.
Podsumowując słodkie ciasto brownie świetnie komponuje się z kawą i herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do przechowywania przez 2-3 dni. Najlepiej w lodówce przykryte folią lub w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęło zapachów.
Alergeny w brownie z ciecierzycy
Lista alergenów dla brownie z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze brownie z ciecierzycą
Brownie z ciecierzycy to doskonały pomysł na zdrowy deser. Brownie z ciecierzycy jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Ciasto ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.