Błyskawiczny jabłecznik
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło (250 g)
- Mleko 3,2% - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na błyskawiczny jabłecznik krok po kroku
Ciepłe masło umieść w misce.
Ubij na białą puszystą masę.
Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj.
Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż połowę ciasta.
Wyłóż na nie jabłka.
Przykryj drugą połową ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat błyskawicznego jabłecznika
Błyskawiczny jabłecznik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser świetnie sprawdzi się podany do kawy lub herbaty. Szybki jabłecznik przygotujesz także dla niezapowiedzianych gości. Przepis na błyskawiczny jabłecznik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier puder.
Jak zrobić błyskawiczny jabłecznik? Ciepłe masło umieść w misce. Ubij na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż połowę ciasta. Wyłóż na nie jabłka. Przykryj drugą połową ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując: pyszny placek jest bardzo szybki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Jabłecznik to łatwe do zrobienia ciasto i można je przygotować także z dodatkiem przyprawy do piernika. Domowy jabłecznik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Deser można podawać także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Jabłecznik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w błyskawicznym jabłeczniku
Lista alergenów dla błyskawicznego jabłecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze błyskawicznego jabłecznika
Błyskawiczny jabłecznik to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.