Błyskawiczny jabłecznik

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Błyskawiczny jabłecznik podany na białym talerzyku.
Błyskawiczny jabłecznik
Błyskawiczny jabłecznik to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto na bazie jajek i masła jest bardzo wilgotne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczny deser.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
421 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło (250 g)
  • Mleko 3,2% niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Jabłko 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na błyskawiczny jabłecznik krok po kroku

Ciepłe masło umieść w misce.

Ubij na białą puszystą masę.

Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.

Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj.

Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Włóż połowę ciasta.

Wyłóż na nie jabłka.

Przykryj drugą połową ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na błyskawiczny jabłecznik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat błyskawicznego jabłecznika

Błyskawiczny jabłecznik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser świetnie sprawdzi się podany do kawy lub herbaty. Szybki jabłecznik przygotujesz także dla niezapowiedzianych gości. Przepis na błyskawiczny jabłecznik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier puder.

Jak zrobić błyskawiczny jabłecznik? Ciepłe masło umieść w misce. Ubij na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż połowę ciasta. Wyłóż na nie jabłka. Przykryj drugą połową ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując: pyszny placek jest bardzo szybki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Jabłecznik to łatwe do zrobienia ciasto i można je przygotować także z dodatkiem przyprawy do piernika. Domowy jabłecznik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Deser można podawać także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Jabłecznik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w błyskawicznym jabłeczniku

Lista alergenów dla błyskawicznego jabłecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze błyskawicznego jabłecznika

na 100g gotowej potrawy

Błyskawiczny jabłecznik to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
210.98
421.96
Białko (g)
5.04
10.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.12
44.25
Węglowodany przyswajalne (g)
20.98
41.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.58
23.16
Tłuszcze nasycone (g)
7.56
15.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
8.04
Cholesterol (mg)
83.83
167.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
108.49
216.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.50
210.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.40
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Niacyna (mg)
1.30
2.61
Foliany (µg (mcg))
36.98
73.95
Beta karoten (µg (mcg))
30.75
61.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
27.16
54.31
Potas (mg)
150.19
300.38
Wapń (mg)
44.21
88.42
Fosfor (mg)
98.93
197.86
Magnez (mg)
11.94
23.88
Żelazo (mg)
1.42
2.85
Cynk (mg)
0.45
0.91
Miedź (mg)
0.06
0.13
Mangan (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny błyskawicznego jabłecznika 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania błyskawicznego jabłecznika

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
27.10