Przepis na błyskawiczny jabłecznik krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Jajko 6 szt.
- Masło 250 g
- Mleko 3,2% 100 ml niepełne pół szklanki
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Jabłko 1000 g 5 dużych sztuk
- Cukier puder 30 g
Ciepłe masło umieść w misce.
Ubij na białą puszystą masę.
Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj.
Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż połowę ciasta.
Wyłóż na nie jabłka.
Przykryj drugą połową ciasta.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka z pianką
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Szybki jabłecznik
-
Szarlotka Thermomix
-
Jabłeczniki

(liczba kalorii)
Błyskawiczny jabłecznik - cechy przepisu
Więcej o błyskawicznym jabłeczniku
Błyskawiczny jabłecznik to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser świetnie sprawdzi się podany do kawy lub herbaty. Szybki jabłecznik przygotujesz także dla niezapowiedzianych gości. Przepis na błyskawiczny jabłecznik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, masło, mleko, proszek do pieczenia, jabłka, cynamon, cukier puder.
Jak zrobić błyskawiczny jabłecznik? Ciepłe masło umieść w misce. Ubij na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Wbij jajka do miski, wlej mleko i zmiksuj. Przesiej mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksuj do uzyskania gładkiej puszystej masy. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż połowę ciasta. Wyłóż na nie jabłka. Przykryj drugą połową ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź i wierzch posyp cukrem pudrem. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jabłka są popularnymi na całym świecie owocami. Bardzo często wykorzystuje się je do przygotowywania ciast i różnych deserów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując: pyszny placek jest bardzo szybki i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Jabłecznik to łatwe do zrobienia ciasto i można je przygotować także z dodatkiem przyprawy do piernika. Domowy jabłecznik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Deser można podawać także podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Jabłecznik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Wartości odżywcze błyskawicznego jabłecznika
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w błyskawicznym jabłeczniku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na błyskawiczny jabłecznik
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na błyskawiczny jabłecznik
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w błyskawicznym jabłeczniku
Lista alergenów dla błyskawicznego jabłecznika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%