Biszkopt z olejem

Opublikowano: 23.10.2021 r., 16:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z olejem na paterze
Biszkopt z olejem
Biszkopt z olejem jest dobrą opcją na łatwą, ale pyszną bazę do ciasta. To prosty sposób na bardzo puszysty biszkopt, który można połączyć z dowolnymi składnikami.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 25 min
177 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na biszkopt z olejem krok po kroku

Oddziel białka i żółtka do osobnych misek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich żółtka i olej. Całość miksuj do połączenia składników.

Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z olejem

Biszkopt z olejem jest idealną bazą wszystkich słodkich deserów. Niewielki dodatek tłuszczu sprawia, że całość jest nieco bardziej sprężysta i mokra. To przepis naprawdę uniwersalny i bardzo podstawowy. Zawsze się udaje i pasuje do wielu różnych deserów. Można z nim stworzyć naprawdę wspaniałe ciasto. Nie jest ani za słodki, ani zbyt mdły.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z olejem, by był naprawdę miękki, a przy tym niezbyt skomplikowany, to receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta i zajmuje tylko kilka chwil. Na pewno sprawdzi się dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Będzie idealną bazą , którą można wykorzystać do stworzenia wielu różnych ciekawych wypieków. To naprawdę dobry i prosty przepis, dzięki któremu całość zawsze się udaje.

Choć można w sklepie kupić gotowe blaty biszkoptowe, które nadają się jako baza do dalszych wypieków, to jednak najlepiej smakuje ten domowy. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, gdyż wydaje się on niezwykle skomplikowany, a przy okazji bardzo często się nie udaje. W przypadku tego z przepisu jest zupełnie na odwrót. Jest ona bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Wystarczy kilka minut, by go stworzyć, a jedyny sprzęt, który się przyda to mikser. Jest on niezbędny do ubicia jajek.

Przepis na biszkopt z olejem można zrobić z kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do jego stworzenia wystarczy tylko mąka pszenna, jaja, cukier i oczywiście olej. Zamiast oleju można również użyć roztopionego masła, jednak ze względu na obecność w maśle nasyconych kwasów tłuszczowych, lepiej postawić na roślinny odpowiednik, który dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Ciasto biszkoptowe z olejem jest niezwykle pyszne, a przy okazji bardzo delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. Jest niezwykle łagodny dla układu pokarmowego. Będzie idealną bazą dla wszystkich ciast. Choć do jego przygotowania wykorzystuje się tylko proste składniki, efekt końcowy jest naprawdę fantastyczny.

Alergeny w biszkopcie z olejem

Lista alergenów dla biszkoptu z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu z olejem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, jednak ze względu na spory udział cukru nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
316.92
177.47
Białko (g)
9.51
5.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
36.10
20.22
Węglowodany przyswajalne (g)
36.09
20.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
15.10
8.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
12.08
6.76
Cholesterol (mg)
173.68
97.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.64
33.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
67.84
37.99
Potas (mg)
165.70
92.79
Wapń (mg)
60.57
33.92
Fosfor (mg)
170.67
95.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.94
8.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
1.28
Cynk (mg)
0.88
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z olejem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z olejem

Koszt składników
19.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
19.10