Biszkopt wegański
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Cukier (100 g)
Przepis na biszkopt wegański krok po kroku
Połącz napój roślinny, ocet jabłkowy i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wymieszaj wszystkie suche składniki.
Połącz wszystko razem i zmiksuj tak aby masa nie miała grudek i była jednolita.
Przelej przygotowane ciasto do foremki i upiecz w piecu około 40 minut w 180 stopniach.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptu wegańskiego
Idealny biszkopt to taki, który jest delikatny, puszysty, pięknie wyrośnięty i nie opadający. Czy taka wersja jest możliwa bez jajek, bez mleka? Oczywiście!
Poznaj przepis na biszkopt wegański. Potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie. W tym przepisie nie używamy jajek a mleko zamienimy na napój roślinny, obojętnie na który się zdecydujesz. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Biszkopt to rodzaj ciasta, który fantastycznie nada się dla dzieci i niemowląt. Jest delikatny i puszysty dlatego nawet małe dzieci nie będą miały problemu z ich spożyciem. Dla naszych starszych pociech lub dla dorosłych świetnie sprawdzi się opcja z dodatkami. A tutaj możesz zaszaleć. Postaw na gładki, słodki krem, który możesz podawać z owocami. Użyj do tego słodkiej śmietanki lub serka mascarpone. Kremem i owocami możesz udekorować upieczony biszkopt. Śmiało możesz jednak postawić na trudniejszą wersję i zrobić przekładany kremem biszkopt. Tutaj ciasto posłuży nam jako dodatek do kremu. W takim przypadku musisz dać biszkoptowi porządnie ostygnąć. Przekrój go na pół i przełóż kremem. Możesz zostawić w takiej wersji lub udekorować go kremem, także dookoła.
Na samą górę ciasta dodaj świeże owoce, sprawdzą się tutaj idealnie truskawki, maliny, jagody czy czarne porzeczki. Taki deser to idealna opcja na spotkanie ze znajomymi lub popołudnie z rodziną. Biszkopt to tak naprawdę świetna baza do stworzenia niesamowitego deseru a nawet tortu.
Zatem jak zrobić biszkopt wegański? Przekonaj się sam jakie to proste!
Alergeny w biszkopcie wegańskim
Lista alergenów dla biszkoptu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze biszkoptu wegańskiego
Mąkę pszenną możesz zastąpić wersją bezglutenową lub taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. kukurydziana, ryżowa.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.