Biszkopt wegański

Opublikowano: 24.10.2021 r., 17:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegański biszkopt z truskawkami
Biszkopt wegański
Klasyczny deser na słodko bez grama nabiału i i jajek. Niemożliwe? Spróbuj wegańskiego biszkoptu idealnego dla osób na diecie roślinnej i nie tylko.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
292 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na biszkopt wegański krok po kroku

Połącz napój roślinny, ocet jabłkowy i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

Połącz wszystko razem i zmiksuj tak aby masa nie miała grudek i była jednolita.

Przelej przygotowane ciasto do foremki i upiecz w piecu około 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na biszkopt wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu wegańskiego

Idealny biszkopt to taki, który jest delikatny, puszysty, pięknie wyrośnięty i nie opadający. Czy taka wersja jest możliwa bez jajek, bez mleka? Oczywiście!

Poznaj przepis na biszkopt wegański. Potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie. W tym przepisie nie używamy jajek a mleko zamienimy na napój roślinny, obojętnie na który się zdecydujesz. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Biszkopt to rodzaj ciasta, który fantastycznie nada się dla dzieci i niemowląt. Jest delikatny i puszysty dlatego nawet małe dzieci nie będą miały problemu z ich spożyciem. Dla naszych starszych pociech lub dla dorosłych świetnie sprawdzi się opcja z dodatkami. A tutaj możesz zaszaleć. Postaw na gładki, słodki krem, który możesz podawać z owocami. Użyj do tego słodkiej śmietanki lub serka mascarpone. Kremem i owocami możesz udekorować upieczony biszkopt. Śmiało możesz jednak postawić na trudniejszą wersję i zrobić przekładany kremem biszkopt. Tutaj ciasto posłuży nam jako dodatek do kremu. W takim przypadku musisz dać biszkoptowi porządnie ostygnąć. Przekrój go na pół i przełóż kremem. Możesz zostawić w takiej wersji lub udekorować go kremem, także dookoła.

Na samą górę ciasta dodaj świeże owoce, sprawdzą się tutaj idealnie truskawki, maliny, jagody czy czarne porzeczki. Taki deser to idealna opcja na spotkanie ze znajomymi lub popołudnie z rodziną. Biszkopt to tak naprawdę świetna baza do stworzenia niesamowitego deseru a nawet tortu.

Zatem jak zrobić biszkopt wegański? Przekonaj się sam jakie to proste!

Alergeny w biszkopcie wegańskim

Lista alergenów dla biszkoptu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Mąkę pszenną możesz zastąpić wersją bezglutenową lub taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. kukurydziana, ryżowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
292.04
292.04
Białko (g)
4.17
4.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
49.02
49.02
Węglowodany przyswajalne (g)
48.95
48.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.34
9.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
1.19
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
8.15
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.20
41.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
26.48
26.48
Potas (mg)
59.93
59.93
Wapń (mg)
70.42
70.42
Fosfor (mg)
38.10
38.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.23
12.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
1.68
Cynk (mg)
0.32
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu wegańskiego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu wegańskiego

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
125 ml
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 125 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
21.50