Biszkopt kakaowy z 3 jaj
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (90 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na biszkopt kakaowy z 3 jaj krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier. Zmiksuj do powstania szklistej masy.
Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj.
Do masy dodaj olej oraz 6 łyżek wody i ubijaj przez chwilę.
Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, kakao i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Do masy jajecznej dodaj składniki suche i wymieszaj silikonową szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut.
Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Placek z truskawkami
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biskup
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto biszkoptowe
Więcej informacji na temat biszkoptu kakaowego z 3 jaj
Biszkopt kakaowy z 3 jaj to doskonała propozycja na bazę do przygotowania pysznych deserów. Pyszny, domowy biszkopt świetnie sprawdzi się do przygotowania tortów urodzinowych lub ciast na spotkania rodzinne, lub ze znajomymi. Prosty przepis na biszkopt kakaowy z 3 jaj nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonanie biszkoptu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, olej rzepakowy, mąka pszenna, kakao oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić biszkopt kakaowy z 3 jaj? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i cały czas miksując, dodaj do nich cukier. Zmiksuj do powstania szklistej masy. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj. Do masy dodaj olej oraz 6 łyżek wody i ubijaj przez chwilę. Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, kakao i 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodaj składniki suche i wymieszaj silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Biszkopt wystudź w otwartym piekarniku.
Kakao to produkt wysokokaloryczny, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczne ciasto biszkoptowe z kakao. Dobry biszkopt świetnie sprawdzi się jako podstawa do przygotowania tortów oraz ciast na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Biszkopty warto przełożyć kremem przygotowanym na bazie śmietany oraz mascarpone. Warto udekorować go sezonowymi owocami. Pyszne ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do upieczenia biszkoptu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w biszkopcie kakaowym z 3 jaj
Lista alergenów dla biszkoptu kakaowego z 3 jaj przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze biszkoptu kakaowego z 3 jaj
Biszkopt kakaowy z 3 jaj to doskonała propozycja na bazę do przygotowania pysznych ciast i tortów. Biszkopt kakaowy posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby zmagające się z cukrzycą powinny uważać na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.