Biała kiełbasa w piwie
- Biała kiełbasa (300 g)
- Cebula - 3 sztuki (315 g)
- Piwo ciemne - pół szklanki (125 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Musztarda - 1,5 łyżki (35 g)
Przepis na białą kiełbasę w piwie krok po kroku
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie, z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, pieprzu i majeranku.
Przełóż cebulę do naczynia żaroodpornego i ułóż na niej kiełbaski
Wymieszaj miód z musztardą i posmaruj nim kiełbaski.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do naczynia żaroodpornego wlej piwo i piecz kiełbaski w 180 C przez 30 minut.
-
Nachos
-
Jajka faszerowane
-
Pierogi z mięsem
-
Papryka faszerowana
-
Ogórki kiszone
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Bruschetta
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Karp w galarecie
-
Krążki cebulowe
-
Roladki z tortilli
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Szybkie przekąski do wódki
Więcej informacji na temat białej kiełbasy w piwie
Biała kiełbasa w piwie świetnie sprawdzi się na Wielkanoc i zachwyci wszystkich twoich gości. To chyba właśnie białą kiełbasę najbardziej kojarzymy z tym świętem. Nie obawiaj się, że ktoś się upije lub że nie będą mogły zjeść jej dzieci, ponieważ pod wpływem pieczenia alkohol wyparuje i zostanie tylko jego smak i aromat. Przepis na białą kiełbasę w piwie, z piekarnika, składa się oczywiście z białej kiełbasy oraz piwa, a także z musztardy, miodu, odrobiony oliwy i przypraw. Spośród przypraw najczęściej używam majeranku, czosnku, pieprzu, soli oraz papryki ostrej i słodkiej. Co do piwa to ja wybieram zwykłe, ciemne piwo.
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie podsmażamy ją na oliwie, z dodatkiem przypraw, aż lekko się zarumieni. Smażona cebula doda kiełbasie cudownego aromatu. Potem przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przechodzimy do kiełbasy. Najlepiej sprawdzi się tutaj surowa biała kiełbasa. Nacinamy ją na wierzchu, żeby ładniej wyglądała po upieczeniu i układamy na cebuli. Następnie robimy sos z musztardą i miodem. Takim sosem smarujemy kiełbaski. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. W czasie gdy kiełbasa piecze się z cebulą i piwem, możesz przygotować inne dodatki, jak ziemniaczki czy kiszone ogórki, które idealnie będą pasowały do takich kiełbasek. Pieczona biała kiełbasa to potrawa o niskim indeksie glikemicznym, który najbardziej podnosi tutaj dodatku miodu. Żeby go obniżyć, wystarczy zamienić miód na syrop z agawy, który ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Jeżeli kupisz kiełbasę i piwo, które nie zawierają glutenu, to twoje danie będzie dodatkowo bezglutenowe, ale pamiętaj, aby koniecznie sprawdzić skład kiełbasy, ponieważ może niej być gluten. Piwa bezglutenowe znajdziesz aktualnie w większości sklepów. Taka zapiekana w piwie kiełbasa to nie koniecznie danie od święta, możesz je też przygotować na zwykły obiad. Pamiętaj, żeby podawać ją z warzywami, ponieważ w tym daniu jest ich ni niewiele, a warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety.
Alergeny w białej kiełbasie w piwie
Lista alergenów dla białej kiełbasy w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze białej kiełbasy w piwie
Biała kiełbasa w piwie to ciężkostrawne danie na które powinny uważać szczególnie osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.