Przepis na białą kiełbasę w piwie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na oliwie, z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli, pieprzu i majeranku.

Przełóż cebulę do naczynia żaroodpornego i ułóż na niej kiełbaski

Wymieszaj miód z musztardą i posmaruj nim kiełbaski.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Do naczynia żaroodpornego wlej piwo i piecz kiełbaski w 180 C przez 30 minut.

Biała kiełbasa w piwie na czarnej patelni. W tle widoczne są pomidorki koktajlowe.
Biała kiełbasa w piwie
Koszt przygotowania dania
10.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
48

Biała kiełbasa w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o białej kiełbasie w piwie

Biała kiełbasa w piwie świetnie sprawdzi się na Wielkanoc i zachwyci wszystkich twoich gości. To chyba właśnie białą kiełbasę najbardziej kojarzymy z tym świętem. Nie obawiaj się, że ktoś się upije lub że nie będą mogły zjeść jej dzieci, ponieważ pod wpływem pieczenia alkohol wyparuje i zostanie tylko jego smak i aromat. Przepis na białą kiełbasę w piwie, z piekarnika, składa się oczywiście z białej kiełbasy oraz piwa, a także z musztardy, miodu, odrobiony oliwy i przypraw. Spośród przypraw najczęściej używam majeranku, czosnku, pieprzu, soli oraz papryki ostrej i słodkiej. Co do piwa to ja wybieram zwykłe, ciemne piwo.

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka. Następnie podsmażamy ją na oliwie, z dodatkiem przypraw, aż lekko się zarumieni. Smażona cebula doda kiełbasie cudownego aromatu. Potem przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przechodzimy do kiełbasy. Najlepiej sprawdzi się tutaj surowa biała kiełbasa. Nacinamy ją na wierzchu, żeby ładniej wyglądała po upieczeniu i układamy na cebuli. Następnie robimy sos z musztardą i miodem. Takim sosem smarujemy kiełbaski. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. W czasie gdy kiełbasa piecze się z cebulą i piwem, możesz przygotować inne dodatki, jak ziemniaczki czy kiszone ogórki, które idealnie będą pasowały do takich kiełbasek. Pieczona biała kiełbasa to potrawa o niskim indeksie glikemicznym, który najbardziej podnosi tutaj dodatku miodu. Żeby go obniżyć, wystarczy zamienić miód na syrop z agawy, który ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Jeżeli kupisz kiełbasę i piwo, które nie zawierają glutenu, to twoje danie będzie dodatkowo bezglutenowe, ale pamiętaj, aby koniecznie sprawdzić skład kiełbasy, ponieważ może niej być gluten. Piwa bezglutenowe znajdziesz aktualnie w większości sklepów. Taka zapiekana w piwie kiełbasa to nie koniecznie danie od święta, możesz je też przygotować na zwykły obiad. Pamiętaj, żeby podawać ją z warzywami, ponieważ w tym daniu jest ich ni niewiele, a warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety.

Wartości odżywcze białej kiełbasy w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
153.83 kcal
246.13 kcal
Białko
5.91 g
9.45 g

Węglowodany w białej kiełbasie w piwie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
6.65 g
10.65 g
Węglowodany przyswajalne
5.77 g
9.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
1.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
11.26 g
18.02 g
Tłuszcze nasycone
4.29 g
6.86 g
Tłuszcze nienasycone
6.98 g
11.16 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.61 g
8.98 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.36 g
2.18 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
23.05 mg
36.88 mg

Witaminy w przepisie na białą kiełbasę w piwie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
10.41 µg (mcg)
16.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
2.88 mg
4.60 mg
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.12 mg
Retinol
10.24 µg (mcg)
16.39 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.14 mg
Niacyna
2.37 mg
3.80 mg
Foliany
8.94 µg (mcg)
14.30 µg (mcg)
Beta karoten
1.71 µg (mcg)
2.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na białą kiełbasę w piwie

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
224.88 mg
359.80 mg
Potas
149.62 mg
239.39 mg
Wapń
15.63 mg
25.01 mg
Fosfor
72.21 mg
115.54 mg
Magnez
12.57 mg
20.11 mg
Żelazo
0.62 mg
0.99 mg
Cynk
1.00 mg
1.60 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny białej kiełbasy w piwie 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w białej kiełbasie w piwie

Lista alergenów dla białej kiełbasy w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania białej kiełbasy w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
300 g
8.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Cebula
315 g
3 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Piwo ciemne
125 ml
pół szklanki
3.50
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Musztarda
35 g
1,5 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 35 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na białą kiełbasę w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób