Berber whisky

Opublikowano: 16.11.2021 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Herbata miętowa w szklance
Berber Whisky
Berber Whisky to tradycyjny napój podawany w Maroko. Jest on wytwarzany na bazie zielonej herbaty i liści mięty z bardzo dużą ilością cukru lub miodu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
247 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Zielona herbata napar bez cukru - 2 szklanki (500 ml)
  • Mięta (50 g)
  • Miód (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
dzbanek

Przepis na berber whisky krok po kroku

Liście mięty umieść w dzbanku, zalej wrzącym naparem z zielonej herbaty.

Gdy napar nieco przestygnie dodaj do niego miód i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na berber whisky
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat berber whisky

Berber Whisky to tradycyjny napój bezalkoholowy na bazie herbaty i miodu. Nazwa wskazuje na trunek alkoholowy z dodatkiem whisky, nic bardziej mylnego. Napój ten jest bardzo słodki, zawiera ogromne ilości cukru lub miodu. W Maroko odmówienie wypicia berber whisky równoważne jest z brakiem szacunku do gospodarza. Dlatego tak ważne jest abyśmy przed rozpoczęciem podróży zapoznali się z lokalnymi tradycjami, spożywanymi w danym kraju posiłkami i znaczeniem różnych gestów, które w naszej kulturze mają pozytywne znaczenie. Berber Whisky to gotowany w dzbanku napar z zielonej herbaty odmiany gun powder oraz mięty nana. Napar słodzi się cukrem lub miodem, na wierzchu powinna wytworzyć się charakterystyczna piana, która świadczy o prawidłowym przygotowaniu naparu. Proporcje przygotowania herbaty to pięć łyżeczek cukru na każdą jedną łyżeczkę suszonej herbaty. Słodki napój w krajach bliskiego wschodu uznawany jest za remedium na przetrwanie upałów na pustyni.

Herbata zielona typu gunpowder to pochodząca z Chin liściasta herbata o bardzo wyrazistym smaku. Herbata ma trawiasty aromat, który jest nieco cierpki i przypominający napary z mięty. Herbata tej odmiany bogata jest w teinę, dlatego świetnie nadaje się, gdy potrzebujesz pobudzenia. Najlepiej pić ją rano lub w południe. Mięta nana to odmiana mięty uprawiana na bliskim wschodzie. Ma ona łagodniejszy smak niż mięta pieprzowa, nie jest tak ostra. Świetnie nadaje się do podania dzieciom, można ją także łączyć z innymi ziołami lub cytryną albo miodem. Mięta ma silne właściwości bakteriobójcze. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie chłodzące. Mięta ma działanie relaksujące i rozluźniające. Dodawać ją można do ciężko strawnych, tłustych posiłków, ponieważ poprawia wydzielanie soku żołądkowego co powoduje lepsze trawienie.

Podsumowując berber whisky to niezbyt zdrowy napój, ze względu na bardzo dużą zawartość cukru. Spożywać go można na ciepło i na zimno, jednak nie powinien on stanowić większości spożywanych przez nas płynów. Pamiętajmy, że każdy kraj ma swoje tradycje i potrawy regionalne najlepiej smakują w danym kraju. Gorący klimat, pustynia i tamtejsza kultura w połączeniu ze słodkim naparem to doskonałe połączenie, które poza granicami Maroko i innymi warunkami cywilizacyjnymi nie smakują już tak samo.

Alergeny w berber whisky

Lista alergenów dla berber whisky przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na berber whisky

Wartości odżywcze berber whisky

na 100g gotowej potrawy

Berber whisky to napój zawierający bardzo duża ilość cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę i insulino oporność. Powinien być traktowany raczej jako napój spożywany od święta niż codzienna herbatka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
70.86
248.00
Białko (g)
0.49
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
18.72
65.53
Węglowodany przyswajalne (g)
18.11
63.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
2.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
0.07
0.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
15.14
53.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.38
8.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Niacyna (mg)
0.19
0.67
Foliany (µg (mcg))
8.58
30.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
3.79
13.25
Potas (mg)
57.50
201.25
Wapń (mg)
18.64
65.25
Fosfor (mg)
6.07
21.25
Magnez (mg)
6.86
24.00
Żelazo (mg)
0.47
1.63
Cynk (mg)
0.13
0.47
Miedź (mg)
0.03
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny berber whisky 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania berber whisky

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zielona herbata napar bez cukru
500 ml
2 szklanki
0.50
Za 100,0 ml
Liczba opakowań 5
2.50
Za 500 ml
Mięta
50 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Koszt składników
23.50