Barszcz zabielany

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zabielany barszcz z koperkiem.
Barszcz zabielany
Barszcz zabielany to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich dań. Jest smaczna, bardzo aromatyczna i niezwykle apetyczna, ze względu na kolor.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
107 kcal
Kcal w porcji
207 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Burak (100 g)
  • Bulion warzywny (750 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ocet spirytusowy (30 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, kolendra nasiona mielone, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na barszcz zabielany krok po kroku

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, buraki i szczyptę soli, smaż przez 10 minut, następnie zwiększ ogień i dodaj płatki chili oraz kminek i kolendrę.

Do warzyw dodaj ocet i dobrze wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, przykryj i duś przez 45 min.

Zupę nieco ostudź i zblenduj na gładką masę.

Śmietanę przełóż do miseczki i wymieszaj z dwoma łyżkami ciepłej zupy. Następnie wlej całość do garnka z zupą i zagotuj.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz zabielany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat barszczu zabielanego

Barszcz zabielany to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich dań. Jest smaczna, bardzo aromatyczna i niezwykle apetyczna, ze względu na kolor.

Przepis na barszcz zabielany to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Robi się ją na bazie buraczków, dlatego jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. To danie idealne dla miłośników prostej, domowej kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz zabielany, by był smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Z tego przepisu powstaje najlepszy barszcz czerwony ze śmietaną. Robi się go z czerwonych buraków, to właśnie im zawdzięcza swój piękny kolor. Całość jest prosta, pyszna i pełna smaku. By przygotować tą wspaniałą zupę wystarczy tylko kilka składników. Najważniejszym są oczywiście buraki. To warzywo dość popularne w polskiej kuchni. Warto używać go bardzo często, gdyż jest naprawdę smaczne, a przy tym bardzo zdrowe. To wspaniałe źródło wielu składników mineralnych. Dostarcza magnezu i potasu, które nie tylko wspierają układ mięśniowy, ale również pracę serca. Wzbogaca dietę w cynk, który dba o prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To także źródło dwóch mało popularnych pierwiastków — cezu i rubidu. Buraki dostarczają również sporo witamin. Można w nich znaleźć całą gamę witamin z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Buraki, ze względu na swój ciemny kolor obfitują w antyoksydanty. Dlatego chronią organizm przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych na organizm, zmniejszają również ryzyko powstawania nowotworów. Dwa główne antyoksydanty, które znajdują się w buraku to cholina i betaina. Choć dawniej uważało się, że buraki to wspaniałe źródło żelaza, nie jest to jednak prawda. Jednak pomimo braku tego pierwiastka, nie brakuje im właściwości krwiotwórczych, a także ze względu na duży udział barwników zwiększają przyswajanie żelaza przez komórki. Dzięki tak wspaniałym właściwościom to tanie warzywo powinno, jak najczęściej znajdować się w codziennym menu. Ta zupa jest świetną opcją, by włączyć buraki do jadłospisu.

Alergeny w barszczu zabielanym

Lista alergenów dla barszczu zabielanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na barszcz zabielany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze barszczu zabielanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(207g)
Energia (kcal)
51.77
107.17
Białko (g)
0.73
1.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(207g)
Węglowodany (g)
3.38
7.01
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
5.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(207g)
Tłuszcz (g)
4.08
8.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
3.28
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
5.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
4.48
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
0.68
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.76
9.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(207g)
Witamina A (µg (mcg))
26.76
55.39
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina C (mg)
3.96
8.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.39
0.80
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.76
20.20
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.16
0.33
Foliany (µg (mcg))
15.97
33.05
Beta karoten (µg (mcg))
70.93
146.82
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(207g)
Sód (mg)
190.04
393.38
Potas (mg)
89.26
184.76
Wapń (mg)
20.16
41.73
Fosfor (mg)
17.54
36.31
Magnez (mg)
6.23
12.90
Żelazo (mg)
0.31
0.65
Cynk (mg)
0.12
0.25
Miedź (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu zabielanego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu zabielanego

Koszt składników
66.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Burak
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ocet spirytusowy
30 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
66.20