Babka wilgotna
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cytryna - 1 mała sztuka (50 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Bułka tarta - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na babka wilgotna krok po kroku
Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce.
Ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj cukier i ubijaj przez 3-4 minuty.
Do masy wbijaj po jednym jajku i cały czas miksuj.
Dodaj sok z cytryny i zmiksuj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Zmiksuj krótko składniki.
Podziel ciasto na dwie części i jedną z nich wymieszaj z kakao.
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Wyłóż ciemne ciasto a na nie jasne.
Widelcem wymieszaj ciasto delikatnie, aby kolory się przenikały po upieczeniu.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wyjmij babkę z tarty i wystudź.
Pokrój babkę na porcje.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki wilgotnej
Babka wilgotna to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla Twojej rodziny. Babka pieczona w piekarniku jest szybka do zrobienia i można ją przygotować w kilku wersjach smakowych. Babka jest wilgotna i świetnie sprawdzi się jako deser podczas spotkania z przyjaciółmi. Przepis na wilgotną babkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, cytryna, kakao, proszek do pieczenia, bułka tarta.
Jak zrobić wilgotną babkę? Masło w temperaturze pokojowej umieść w misce. Ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj cukier i ubijaj przez 3-4 minuty. Do masy wbijaj po jednym jajku i cały czas miksuj. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko składniki. Podziel ciasto na dwie części i jedną z nich wymieszaj z kakao. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciemne ciasto a na nie jasne. Widelcem wymieszaj ciasto delikatnie, aby kolory się przenikały po upieczeniu. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wyjmij babkę z tarty i wystudź. Pokrój babkę na porcje.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające.
Podsumowując smaczna babka jest idealnym deserem dla całej rodziny. Najlepsza babka wielkanocna jest doskonała także na dzień powszedni. Babka doskonale sprawdzi się na święta oraz bardziej uroczyste okazje. Pyszna babka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w babce wilgotnej
Lista alergenów dla babki wilgotnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki wilgotnej
Babka wilgotna to słodki deser zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto powinno występować w naszej diecie maksymalnie raz w tygodniu.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
jajka,
cytryna,
kakao,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.